Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Tribünt tartottak Košare – a csata amely tart címmel

2019.04.22.

Ma este a Városháza zsúfolásig megtelt Dísztermében a Szerb Köztársaság Bože pravde himnuszával a Srbski pravoslavni pojci a cappella kórus előadásában vette kezdetét a Košare – a csata amely tart című tribün, amelyet azzal a céllal szerveztek, hogy minél jobban megérthessék a csata jelentőségét, amely az ellen a kísérlet ellen zajlott, hogy megszűnjön a határ Koszovó és Albánia között. Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a jelenlevőkhöz szólva kiemelte, hogy Košare a haza és az országhatár védelmét jelképezi, az újkori szerb történelem egyik legkegyetlenebb és legvéresebb csatája volt, amelyre a túlélők azt mondják, maga volt a földi pokol.

12577_1.jpg

Arra kérte a jelenlevőket, hogy nagy tapssal köszöntsék a tribün vendégeit és a csata minden résztvevőjét, akik életüket, családjuk sorsát helyezték a haza oltárára. A csatában 108-an vesztették életüket, sokan sebesültek meg, váltak rokkanttá. Laban polgármester a folytatásban elmondta, hogy kötelességünk megőrizni áldozatuk, önfeláldozásuk emlékét.

- Kötelességünk a résztvevő harcosoknak és az elesettek családjainak szervezett támogatást nyújtani az egészség- és szociális védelemben, életkörülményeik javításában – mondta Bogdan Laban.

Szabadka, mint mondta, nem felejtette el polgártársait – a košarei csata résztvevőit – Szűcs Józsefet, aki önként ment el védeni hazáját, amelyért április 16-án életét áldozta, és Dejan Perićet, aki túlélte Košaret, de sebesülése óta szíve mellett még ma is hordoz egy repeszt.

A košarei csata 1999. április 9-én kezdődött és június 14-én ért véget, amikor a Jugoszláv Katonaság a kumanovói megállapodást követően visszavonult Koszovó és Metóhia területéről – emlékeztetett a polgármester, majd hozzátette, Košaren a Jugoszláv Katonaság nem csupán az országhatárt védte, hanem közvetett módon meghatározta a háborús összetűzés kimenetelét is.  

- Ha az UÇK erői, amelyek Albánia területéről támadtak, áttörték volna a Jugoszláv Katonaság védelmét és elérték volna céljukat, egyesülni a metóhiai UÇK erőivel, kérdés, hogy milyen sors várt volna katonaságunkra és népünkre – mondta Laban.

12577_2.jpg

Košare hőseiről, emelte ki, nap mint nap beszélni kell.

- Nem feledhetjük el azokat a súlyos és tragikus pillanatokat, amelyekben fiatal legények, a 18-22 év közötti sorkatonák elöljáróikkal együtt védték a határt. Épp a bátorságuk, elkötelezettségük és áldozatvállalásuk, amelyet ezek a fiúk felmutattak akkor, kell, hogy motiváljanak bennünket – hangsúlyozta Laban.

18 év után, mondta, Szerbia kijavítja az igazságtalanságot; 18 évet vártunk az első emlékműre, az egyenlők között az elsőre, Cérna Tibor hősére.

- A košarei csata évfordulójára az idén először emlékezünk a szerbiai történelmi eseményekről való megemlékezések állami programjával összhangban. Az államfő bejelentette, hogy rendeletet hoznak az 1999-es Košarei Csata Emlékérem alapításáról. Ezt a kitüntetést odaítélik mind a 108 hősnek, aki életét áldozta a szerb Košareért, s hogy bizottságot alakítanak a központi emlékmű építésére a košarei hősök emlékének, de mindazok emlékének a megőrzésére, akik életüket áldozták Szerbia szabadságáért és függetlenségéért – mondta Bogdan Laban.

A košarei védelem parancsnoka, Ljubinko Đurković ezredes elmondta, hogy akkor a Prokletije ormain a hazát, a pravoszlávságot, az igazságszerető világrendet, a jót a rossztól védték.

12577_3.jpg

- Mi akkor nem csak határainkat védtük meg, hanem a lakosságot, a kulturális és történelmi hagyatékot is. A NATO tábornokai és ezredesei nyíltan mondogatják: „Ha áttörtük volna Košaret, ma Belgrádban kávéznánk – mondta  Đurković.

Katonaságunk felkészültsége, áldozatkészsége, mondta, a szerb történelem legmeggyőzőbb példájával szolgált.

- A košarei csatában a katonák, a hősök, az altisztek és a tisztek törölték életüket az élők sorából, hogy megvédjék a hazát – mondta Đurković.

Ma este a résztvevőkkel a súlyos harcok emlékeit megosztotta Aćim Šarović hős, aki azon a tragikus áprilison sorkatonaként Košaren töltötte rendes katonai szolgálatát.

- Ha szükség lenne rá, hazámért ismét vállalnám a košarei poklot – mondta Šarović.

A jelenlevőkhöz a szervezők nevében szólt Saša Vujić, a Szerb Házigazdák Egyesülete újvidéki városi bizottságának az elnöke is.  Megköszönte Bogdan Laban polgármesternek a tribün szervezéséhez nyújtott feltétlen támogatást, valamint azoknak, akik nagy számban eljöttek az estre.

12577_4.jpg

A Košare – a csata amely tart elnevezésű tribünt a Szerb Házigazdák Egyesületének újvidéki városi bizottsága szervezte, a társszervező pedig Szabadka Város volt.