Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Olaszország a 2019. évi Szabadkai Vásár partnere

2019.04.25.

- A 2019. évi Szabadkai Nemzetközi és Regionális május 30-a és június 1-je között rendezik meg a szabadkai Sportcsarnokban. Szabadkán házigazdaként tizenharmadik alkalommal látja vendégül a hazai és a régióból érkező gazdasági szakembereket, és lesz az üzleti kapcsolatok és az ötletek cseréjének helyszíne. Az idei vásár partnere Olaszország, a rendezvény fő témája pedig az IT szektor és a gazdaság kapcsolatai, a gazdaságot szolgáló digitalizáció, az oktatás és a gazdaság együttműködése – nyilatkozta a Városháza Média Központjában megtartott mai sajtótájékoztatón Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, gazdaságért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja.

12589_1.jpg

A vezérfonal meghatározásakor a vásárszervező Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat, a rendezvény társszervezője, az észak-bácskai Közigazgatási Körzet Gazdasági Kamarája és a védnök Szabadka Város az információs technológiák és a gazdaság más ágai közötti kapcsolatok fejlesztését nagy lehetőségnek tartotta – mondta Samardžić, hozzátéve, hogy Olaszország jelentős külgazdasági partnerünk.

- Szabadkán és a térségben számos olaszországi befektető tevékenykedik, abból az országból, amellyel nem csak a gazdasági, hanem más jellegű együttműködés is fejleszthető, amire nagyok a lehetőségek. A vásár keretében üzleti fórumot rendezünk, B2B megbeszélésekre, több tribünre és előadásra, valamint hazai és külföldi cégbemutatókra is sor kerül – emelte ki egyebek mellett Srđan Samardžić.

Carmine Tarallo, Olaszország tiszteletbeli szabadkai alkonzulja elégedettségének adott hangot, amiért Olaszország lesz a 2019. évi Szabadkai Vásár partnere, abban az évben, amikor az Olaszország és Szerbia közötti diplomácia kapcsolatok felvételének 140., valamint a különleges partnerségi kapcsolatok megteremtésének 10. évfordulóját ünnepeljük.

- Olaszország az egyik legfontosabb befektető az ipar, a gazdaság és a kultúra terén nem csak a Vajdaságban, hanem a Szerb Köztársaság egészében is. A Vásáron biztosan bemutatkoznak a partnercégek az olasz Varese megyéből és a lombard régióból, amely gazdaságunk jelentős részét alkotja. Épp ezért nagyon büszke vagyok rá, hogy ez a vásár még egy lehetőséget nyújt baráti kapcsolataink megerősítésére – hangsúlyozta Carmine Tarallo.

Karai László, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Gazdasági Kamarájának tanácsosa elmondta, hogy Olaszország a Körzeti Gazdasági Kamara negyedik legnagyobb külkereskedelmi partnere. 2018-ban az áruforgalom értéke 125 millió eurót tett ki.

- A térségbeli tevékenységek áttekintésekor megállapítottuk, hogy emelkedő irányzatot mutat az információs technológiákkal foglalkozó cégek és gazdasági társaságok száma. Ez arra ösztönzött bennünket, hogy konzultáljunk a vásár szervezőjével és védnökével. Úgy gondoltuk, hogy ezt az új témát tegyük meg az idei vásár vezérfonalává, ezzel is ösztönözve a gazdaság és az információs technológiákkal foglalkozó cégek közötti kapcsolatok kialakítását – mondta Karai László.

Dejan Ljubisavljević, a Szabadkai Piacok KKV igazgatója emlékeztetett rá, hogy a Vásárt a hagyományoknak megfelelően a szabadkai Sportcsarnokban rendezik meg mintegy 2000 négyzetméternyi kiállítói területen, s hogy az előző rendezvényeken általában mintegy 200 kiállító vett részt.

- Igyekszünk az idei vásárt magasabb szintre emelni mivel érdekes a téma és Olaszország a partnerünk, amely jelentős potenciálokkal rendelkezik. Hiszem, hogy az elkövetkező időszakban bővítjük az olasz cégek jelenlétét ebben a térségben, s hogy fokozzuk az együttműködést, a külgazdasági kapcsolatokat – mondta Ljubisavljević.

A potenciális kiállítók május 17-ig jelentkezhetnek, a standok bérleti díja pedig a tavalyi szinten alakul.