Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték a fasizmus feletti győzelem napját

2019.05.09.

A fasizmus feletti győzelem napja, május 9-e alkalmából megkoszorúzták a fasizmus áldozatainak emlékművét a Fasizmus áldozatainak terén, valamint az elesett vöröskatonák emlékművét a sétaerdei pravoszláv temetőben. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és Szabadka Város Harcos Szövetsége nevében a Fasizmus áldozatainak emlékművénél a Veljko Vojnić képviselő-testületi elnökhelyettes vezette küldöttség koszorúzott, a Szerb Köztársaság Kormánya és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet küldöttsége élén pedig Dragi Vučković körzetvezető helyezett el koszorút.

12598_1.jpg

A fasizmus áldozatainak emlékművénél koszorúzott a Szerb Katonaság, az Orosz Föderáció Nagykövetsége, a Szabadkai Zsidó Hitközség és több más szervezet, politikai párt és egyesület küldöttsége is.

Veljko Vojnić kiemelte a fasizmus feletti győzelem napja megünneplésének fontosságát, mert ehhez a történelmi győzelemhez nagy mértékben hozzájárult népünk és országunk is.

12598_2.jpg

- Fontos megemlékeznünk ezekről a dátumokról, hogy ne merüljenek feledésbe a hősies erőfeszítések és az elesettek, akik a népfelszabadító háborúban a szabadságért áldozták életüket, s hogy a fiatal korosztályoknak megüzenjük: a gonosz nem alszik, s hogy az ilyen eszméket gyökereikben kell elfojtani – mondta Veljko Vojnić.

Maksim Bakrač, a Harcos Szövetség szabadkai városi bizottságának elnöke emlékeztetett rá, hogy 74 évvel ezelőtt a mai napon kapitulált Németország, s hogy a népfelszabadító háborúban elesett, vagy táborokban, száműzetésben halt meg több mint 7.000 szabadkai.

12598_3.jpg

- A becslések szerint minden hatodik szabadkai életével fizetett a szabadságért. Áldozatuk tiszteletére kötelességünk emlékezni hősiességükre, s hogy az eljövendő generációk tanuljanak az áldozatoktól — hangsúlyozta Maksim Bakrač, majd hozzátette, hogy a II. világháborúban, amely 61 ország területén folyt, mintegy 55 millió ember vesztette életét. 

A Fasizmus Áldozatai emlékművének megkoszorúzása után megkoszorúzták a vöröskatonák emlékművét a sétaerdei pravoszláv temetőben is.