Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Tudományos-szakmai értekezlet a terület és környezet tervszerű és jogi védelméről

2019.05.09.

A területtervezők szerbiai szervezete, a Belgrádi Egyetem Földrajzi Kara, valamint a szabadkai Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat szervezésében, az Oktatási, Tudományügyi és Technológia-fejlesztési Minisztérium, a Környezetvédelmi Minisztérium, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, Szabadka Város és a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet együttműködésében ma nemzetközi részvétellel megkezdődött a 10. tudományos szakmai értekezlet a terület és környezet tervszerű és jogi védelméről, amelyet május 9-e és 11-e között rendeznek meg Szabadkán és Palicson.

12600_1.jpg

Dejan Filipović, a belgrádi Földrajzi Kar dékánja elmondta, hogy az értekezleten két szokásos téma szerepel: a terület-tervezéssel és –védelemmel foglalkozó intézmények, valamint a területtervezés és –védelem jogi szabályozása az első témakörként, a második pedig a terület- és városrendezési tervek kidolgozásának a tapasztalatai.

12600_2.jpg

- Emellett ezúttal a hangsúlyt a megújuló energiaforrásokra fektettük, külön tematikai egységként, míg a negyedik témakör a kulturális és természetes javak tervezésével kapcsolatos.   A tudományos-szakmai értekezletre hazánk minden részéből 120-an jelezték részvételi szándékukat, az értekezlet 500 oldalas kiadványában pedig 65 munka jelent meg nyomtatásban - emelte ki Filipović.

Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója a Városháza Dísztermében az értekezlet megnyitásakor elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat támogatja az ilyen jellegű szakmai összejöveteleket, amelyek többszörösen is hasznosak mind a területtervezők, mind pedig a többi szakma képviselői számára, akik a városrendezéssel és kiépítéssel foglalkoznak, s hogy bizonyosan a jól kidolgozott tervdokumentáció a gyorsabb és egyenletesebb gazdasági és társadalmi fejlődés előfeltétele.

12600_3.jpg

Emlékeztetett rá, hogy Szabadka a térség azon kevés városainak egyike, amely a XVIII. század eleje óta a mai napig rendelkezik területtervezési dokumentációval, mivel a város határait először a XVIII. és a XIX. század fordulóján jelölték ki. Szabadka Város számára jelentős a területtervezés, ami nem csak a terület rendeltetésének a meghatározásában jut kifejezésre közigazgatási határainkon belül, hanem a városnak a tágabb környezet iránti viszonyulásában, továbbá az ország és a térség más régióival fennálló jó infrastrukturális összeköttetésében is, figyelembe véve Szabadka rendkívül kedvező földrajzi fekvését is.

- A tervkidolgozás és a közlekedési folyosók kiépítése jelentőségének legfrissebb példái, a Szabadkát elkerülő út, az úgynevezett Y-leágazás építése, a nagy sebességű vasút tervei, amelyek megvalósításával országunk és ezzel együtt városunk is jobban össze lenne kötve az Európai Unióval – hangsúlyozta Radivojević, aki a résztvevőknek és a szervezőknek eredményes munkát és kellemes itt-tartózkodást kívánt.