Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A svéd nagykövet Szabadkán

2019.05.14.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Marijana Cupać, a polgármester tanácsosa és Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője ma a Városházán találkozott Jan Lundinnal, a Svéd Királyság szerbiai nagykövetével. A találkozón megbeszélést folytattak a Palics-fürdői befektetésekről és a környezetvédelemről, valamint a svéd Sandviken és Szabadka együttműködéséről.

12606_1.jpg

Szabadka és Sandviken már évek óta együttműködik, emlékeztetett Bogdan Laban polgármester, kiemelve, hogy sokat tanultak egymástól. Elmondta, hogy a nagykövetet érdekelték a környezetvédelmi beruházások és a Palics-fürdővel kapcsolatos projektek.

- Lundin nagykövetet tájékoztattuk arról, hogy idén fokozottan munkálkodunk a KfW bankkal közös projekten, a palicsi wellness központ és aqua park építéséről, valamint az oktatási és egészségügyi intézményekbe történő befektetésekről. Eldicsekedtünk azzal is, hogy idén megkezdjük az új labdarúgó stadion építését, amelynek a tervei már készek. Számításaink szerint a nyáron megkezdődik az építkezés, hogy a Spartacus, ha játszik az Európa Ligában, Szabadkán lehessen a vendéglátó, s ne kelljen Újvidékre, vagy Belgrádba mennie – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Lundin nagykövet elmondta, hogy már harmadszor jár ebben a városban, s hogy elégedett azzal a komoly előrehaladással, amely Szabadkán látható.

- Örülök a befektetők érkezésének, s szeretném, ha svéd befektetők is csatlakoznának hozzájuk. Szabadka és Sandviken együttműködése rendkívül hatékony, s szeretnénk megbeszéléseket folytatni más svéd és szerbiai városok hasonló együttműködéséről. Svédország évente 14 millió eurót fordít a Szerbiával való kétoldalú együttműködésre. Szeretnénk folytatni ezt az együttműködést, amiben rendkívül jelentősek Szabadka tapasztalatai. Elemezzük az ötéves együttműködést, hogy az elkövetkező öt évre meghatározhassuk az együttműködés új időszakának a kritériumait – mondta Lundin.

A környezetvédelem terén Svédország nagyon tevékenyen együttműködik más szerbiai városokkal, mint amilyen Niš és Leskovac, mondta a nagykövet, hozzátéve, hogy figyelemmel kísérik Szabadkán a helyzet alakulását, megbeszéléseket folytatnak a városokkal, de a Környezetvédelmi Minisztériummal is arról, hogy hogyan kapcsolódhatnának be abba a nagy vállalkozásba, amelynek környezetvédelem a neve.

12606_2.jpg