Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Művelődési hírek

A természet és az ember – a Városi Múzeumban

2019.05.17.

Ma a Városi Múzeum felújított tetőterében megnyílt a Természettudományi Osztály A természet és az ember című állandó kiállítása. A kiállítást három évig készítették elő és több tematikus egységen keresztül mutatja be Észak-Bácska gazdag élővilágát, a sokszínűségre, szépségre és veszélyeztetettségre helyezve a hangsúlyt. A Városi Múzeum Természettudományi Osztálya állandó kiállításának megnyitójával egyidejűleg bemutatták az Észak-Bácska természeti értékei című kötetet is. A kiállítás és a kötet szerzői is Hulló István magiszter és dr. Lovász Kajdocsi Gabriella.

12618_1.jpg

Miroslava Babić, a Városi Tanács művelődésért felelős tagja bevezetőjében kiemelte, hogy a kiállítás megismerteti velünk a bácskai lösz-fennsíkot, a szikes területek élővilágát, a vizes élőhelyeket, az agyagos medrű, sekély pusztatavakat, a térség legfontosabb vízfolyásait, a Körös, a Csikér és a Krivaja világát, feltárja előttünk, hogy miként került a homok a Kárpát-medencébe, milyen szerepet töltött be a Duna az észak-vajdasági homokpuszták kialakulásában.

- A Természettudományi Osztály Európán kívüli gyűjteménye mintegy 100 tárgyat tartalmaz, amelyeket vadásztrófeaként készítettek ki. Ezeket a 19. század végén és a 20. század elején gyűjtötték össze, egy részüket Bécsben, másik részüket Budapesten preparálták – mondta Miroslava Babić.

Az állandó kiállítás bemutatja Észak-Bácska gazdag élővilágát, annak sokszínűségét, szépségét, de veszélyeztetett részeit is, a posztglaciális /jégkorszak utáni/ változásokat, a ma élő flóra és fauna kialakulásának a folyamatát.

- A Természettudományi Osztály A természet és az ember című állandó kiállításának megnyitása, az Észak-Bácska természeti értékei című könyv kiadása az emberi környezettudat erősítését szolgálja – hangsúlyozta Miroslava Babić.

Hazánkban ritka az ilyen kiállítás, épp emiatt nő a múzeumunkban megnyílt kiállítás jelentősége, mondta Hulló István, a Városi Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy A természet és az ember című kiállítás, amelyet időről-időre megújítanak a Múzeum gyűjteményében levő tárgyakkal, a könyv pedig egyedülálló, mert magára a kiállításra és a múzeumi gyűjteményre alapozva készült.