Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Múzeumok Éjszakáját

2019.05.19.

A 16. alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakáján több ezer látogatónak nyílt alkalma 17 órától éjfél után egy óráig több mint 30 szabadkai és palicsi helyszínen részt venni a gazdag programban, kiállításokon, műhelymunkákon, előadásokon, filmvetítéseken és koncerteken.

12619_1.jpg

Nagy érdeklődést váltott ki a Községközi Műemlékvédelmi Intézet Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért projekt keretében készült fényképek és kiadványok kiállítása, amelyet a Városháza Dísztermében Miroslava Babić, a Városi Tanács kultúráért felelős tagja nyitott meg.

- Megtiszteltetés számomra megnyitni azt a fénykép-kiállítást, amely a legszebb módon szemlélteti Szabadka építészeti örökségének szépségeit. A Dömötör-palota, a Könyvtár, a Városháza, a Gimnázium, a Ravel, a Manojlovics-palota, a Sárga Ház, a Leovics-palota, a Jadran, a Raichle-palota homlokzatairól készült impresszív fotók követik egymást, a mesterek munkáját megörökítve egy adott pillanatban – mondta Miroslava Babić.

Megköszönte a Községközi Műemlékvédelmi Intézetnek a mintegy 20 kiadványt, amelyek gazdag fénykép-anyagot és szakmai munkákat tartalmaznak, idézve- ahogyan fogalmazott – az időtálló zsenit, Leonardo da Vincit:

- A múlt és a földi helyek ismerete az emberi elme dísze és tápláléka – mondta Miroslava Babić a kiállítást megnyitva.

A Múzeumok Éjszakáján a Városi Múzeum hat kiállítást rendezett, a program keretében pedig kreatív műhelymunkákat szerveztek a gyermekek számára. Megnyílt a szecesszió inspirálta gyermekrajzok Ahogyan megszólalt a vonal címmel. A Múzeumban hangversenyt adott a Szabadka Fúvószenekar, a műsort pedig a Femina vox női kórus zárta.

Nagy érdeklődés nyilvánult meg a Zsinagóga iránt is, amely megnyitotta kapuit a számos látogató előtt, akik megbámulhatták a gyönyörűen felújított létesítményt.

A Kortárs Galériában műhelymunkát rendeztek a kiállított alkotások témájára. Tárlatvezetést is szerveztek Pesti Emma Elmozdulás című kiállításán, valamint fellépett a Garden Quartet is.

Kiállítások, koncertek és más programok voltak látogathatók ma este a Dr. Vinko Perčić Galériában, a Zeneiskolában, a Városi Könyvtárban, a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézetében, a Danilo Kiš Alapítványban, az Olasz Művelődési Központban, a Politechnikai Iskolában, a Rotografikában, a palicsi Vigadóban, a Lusa Egyesületben, a Woodstock Pubban, az Abbázia Moziban és másutt.