Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az olasz nagykövet Szabadkán

2019.05.19.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma este találkozott Carlo Lo Cascióval, Olaszország belgrádi nagykövetével. A fogadásra a Piazza Italia Olasz Művelődési Központ jubileumi hangversenye kapcsán került sor, amelyet a Szerbia és Olaszország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 140., és a stratégiai partnerség létrejöttének 10. évfordulója alkalmából rendeztek. A Városházán tartott megbeszélést követően Laban polgármester és Carlo Lo Cascio nagykövet a Ferencesek templomában részt vett a Busto Arsizióból érkezett mandolin-együttes és a Szabadkai Tamburazenekar hangversenyén.

12621_1.jpg

A Városháza Zöld termében tartott megbeszélésen megállapították, hogy Szerbiát és Olaszországot hagyományos barátság, együttműködés és megértés köti össze, s hogy Olaszország hazánkat mindenben támogatja, többek között az Európai Unióhoz való csatlakozásban, valamint a szerb Kormány által képviselt politikában.

A felek egyetértettek abban a megállapításban, hogy a Szerbiában működő 600 cég a 25-30.000 dolgozóval, illetve a Vajdaságban működő 70 vállalat a 11.000 foglalkoztatottal, továbbá a Szabadkán tevékenykedő tíznél is több olasz cég azt bizonyítja, hogy az olasz vállalatok Szerbiában jelentős erőt képviselnek több ágazatban is, ami még inkább azt mutatja, hogy a Szerbia és Olaszország közötti stratégiai partnerség döntő elemét a gazdasági kapcsolatok képviselik.

A megbeszélésen leszögezték, hogy az elkövetkező időszakban az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Körzeti Gazdasági Kamarája és Olaszország közötti jó külkereskedelmi eredményeket (a Kamara szintjén az Olaszországgal megvalósított áruforgalom értéke 2018-ban 125 millió dollárt tett ki) tovább kellene fejleszteni, s hogy a kulturális együttműködés bővítésére kedvezőek a lehetőségek Szabadka város és a Piazza Italia Olasz Művelődési Központ között.

A Városháza Zöld termében megtartott fogadáson jelen volt Srđan Samardžić és Miroslava Babić, a Városi Tanács két tagja, Carmine Tarallo, Olaszország tiszteletbeli szabadkai alkonzulja, a Busto Arsizio-i Városi Közigazgatásból Gianluigi Farioli, valamint  Castellanza Városi Közigazgatásának két képviselője, Claudio Caldiroli és  Giuliano Vialetto.

 Szombaton, május 18-án a Városházán Srđan Samardžić, Miroslava Babić és Karai László, az Észak-bácskai Körzeti Gazdasági Kamara tanácsadója megbeszélést folytattak Lombardia tartomány Varese megyéje Busto Arsizio és Castellanza városainak képviselőivel.

12621_2.jpg

Ezen a megbeszélésen szó volt a kulturális, oktatási és gazdasági együttműködés fejlesztésének további irányairól és megállapodtak a soron következő lépésekben. Ezek egyike a 13. Szabadkai Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásáron való részvétel, amelynek partnerországa Olaszország lesz. A vásárt a szabadkai Sportcsarnokban rendezik meg 2019. május 30-a és június 1-je között.