Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Még mindig vezetek projekt megvalósítása

2019.05.24.

A Szabadka város területén működő hat középiskola harmadik és negyedik osztályos tanulóinak szánt Még mindig vezetek elnevezésű projektet a héten valósították meg. A projekt keretében tanulságos előadásokat tartottak a közlekedési balesetekről, valamint a motorkerékpárosok biztonságosabb közlekedését szolgáló alapismeretekről.

12638_1.jpg

A projekt célja a tanulókat, a közlekedés majdani résztvevőit, tájékoztatni az óvatos közlekedés fontosságáról, mert csak biztonságos viselkedéssel óvhatják meg magukat és másokat a közlekedésben.  A közlekedési balesetek következményeivel kapcsolatos részben az előadók olyan emberek voltak, akik - tartós következményekkel ugyan – túlélték a közlekedési balesetet. Saját tapasztalatukon keresztül ismertették a gyermekekkel a meggondolatlan közlekedési műveletek következményeit, amikor saját és mások életét is veszélyeztették.

A Svetozar Marković Gimnázium, a Politechnikai Iskola, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, az Ivan Sarić Műszaki Iskola, a Vegyészeti-technológiai Iskola és az Egészségügyi Iskola tanulói az előadások során megismerkedhettek a motorkerékpárosok védőfelszerelésének helyes használatával, mellőzésük következményeivel, az olyan közlekedési balesetek jellegzetes helyzeteivel, amelyekben az egyik résztvevő motorkerékpáros.

A projekt keretében előadásokat tartott dr. Vladimir Jevtić, a motorkerékpárosok biztonságával foglalkozó szervezet képviselője, valamint Slaviša Savić és Bojana Gladović, a Szerbiai Para- és Kvadriplégiások Egyesületéből. A projektet a Közlekedésbiztonsági Tanács költségvetéséből finanszírozták, a közlekedésbiztonsági törvény által előírt céleszközökből.

A Még mindig vezetek elnevezésű projekt csak egyik formája a biztonságos közlekedés népszerűsítésének. Célja a fiatalok tudatformálása, a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos helyes hozzáállás kialakítása, illetve a kialakult helytelen hozzáállás korrigálása. Ezek a megmozdulások a képzés teljes folyamatának újabb elemei, mivel a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos helyes hozzáállás kialakításában a legnagyobb szerepe a családnak és az iskolának van, ezt követik az állami intézmények, a helyi önkormányzatok és a rendőrség.

Ez a négy nagy népszerűsítő-megelőző megmozdulás első része volt, amelyet a Város a Közlekedésbiztonsági Tanácson keresztül támogat ebben az évben. A következő időszakban a tervben szerepel az iskoláskor előtti korosztály, a kisiskolások, valamint a szülők és egészségügyi dolgozók felvilágosítása a védőfelszerelések, konkrétan a gyermek autóülések helyes használatáról.

 12638_2.jpg