Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt az Ondaplast Balkan gyára

2019.05.28.

Az olasz Ondaplast cég ma Szabadkán megnyitotta Ondaplast Balkan nevű gyárát. Az újonnan megnyílt üzemben, a cég első szerbiai, mintegy 6,5 millió eurós beruházásának köszönhetően jelenleg húszan dolgoznak. A gyárban műanyag lapokat, paneleket és ipari göngyöleget gyártanak. A megnyitóünnepségen jelen volt Carlo Lo Cascio, Olaszország belgrádi nagykövete, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Ivan Đoković, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, valamint az Ondaplast Balkan menedzsmentje.

12647_1.jpg

Ez csak megerősíti a tényt, hogy Szabadka Szerbia fejlődésének mozdonya, üzente ebből az alkalomból Đoković.

- A külkereskedelemmel és a beruházásokkal kapcsolatos adatok mellett az olasz  befektetések hazánkban fontosak az olasz cégek társadalmilag felelős gazdálkodása miatt is, ami mindig irigylésre méltó szinten volt – hangsúlyozta Ivan Đoković.

Laban polgármester elégedettségének adott hangot, amiért fokozódik az Olaszországgal való együttműködés egy olyan évben, amelyben Olaszország és Szerbia két évfordulót ünnepel: a diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és a stratégiai partnerség 10. évfordulóját.

Olaszország jelentős külkereskedelmi partnere az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Regionális Gazdasági Kamarájának, emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy az olasz áruforgalom a kamara szintjén 2018-ban 125 millió dollárt tett ki, ami 11,6 százalékkal több a 2017. évihez képest.

Mint mondta, az Ondaplast ezáltal csatlakozott a városunkban már tevékenykedő olasz cégekhez, amelyek összesen mintegy 2.000 munkást foglalkoztatnak, hozzátéve, hogy ezek azok a dolgok, amelyeknek örülnünk kell.

- Az új munkahelyek megnyitása és polgáraink jobb élete az, amire mindannyian törekszünk. Biztos vagyok benne, hogy államelnökünk jó úton vezeti az országot, s ez látszik a társadalom minden szegmensében. Látszik, hogy hány új gyár nyílt meg, mekkorák voltak a befektetések az utakba és más infrastruktúrába, az egészségügyi és oktatási intézményekbe – húzta alá a polgármester.

Carlo Lo Coscio nagykövet a következőket mondta: „Szerbiában, Szerbiával, a szerbekért dolgozunk.”

- Az olaszok erős üzenetet küldenek arról, hogy folytatják a szerbiai beruházásokat, mert hisznek abban, hogy együtt fejleszthetjük a közös munkát. Meggyőződésünk, hogy Szerbia jövője az Európai Unióban van, Olaszországgal és más tagországokkal együtt. A gazdaság növekedése és a regionális stabilitás Szerbia és Olaszország célja is, s szeretnék köszönetet mondani a szerb hatalomnak a kiváló gazdasági együttműködésért – mondta Lo Cascio nagykövet.

Marco Fontana, az Ondaplast Balkan gyárának igazgatója elmondta, hogy számukra nagyon fontos a tudásszint.

- Szerbiában igen magas az átlagos képzettség. Általánosságban jó infrastruktúrával rendelkezünk. Jó Szabadka fekvése, utak kötik össze Európa minden részével – mondta Fontana, bejelentve, hogy a következő két évben mintegy 50-re nő a gyárban foglalkoztatottak száma.