Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a 2019. évi szabadkai Nemzetközi és Regionális Vásár

2019.05.30.

Szabadkán ma megnyílt a tizenharmadik Nemzetközi és Regionális Vásár, amelyen szombatig, június 1-ig mintegy 1.800 négyzetméteres kiállítói területen a szabadkai Sportcsarnokban és a körülötte levő területeken, több mint 33 standon 190 kiállító mutatkozik be Olaszországból, Szlovéniából, Magyarországról, Horvátországból, a boszniai Szerb Köztársaságból, Montenegróból és Szerbiából. A Vásár partnere Olaszország. A rendezvényt ünnepélyesen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg.

12650_1.jpg

A polgármester örömének adott hangot, amiért az az év, amelyben Olaszország és Szerbia a diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és a stratégiai partnerség 10. évfordulóját ünneplik, Szabadka város és az olasz nagykövetség jó viszonya jegyében telik; az olasz befektetők új üzemei nyíltak meg; erősödött a gazdasági együttműködés az olasz cégekkel, amelyek városunkban tevékenykednek, bővülnek a kulturális kapcsolatok az Olasz Művelődési Központtal.

Elmondta, hogy az idei Vásár partnere az Olasz Köztársaság, diplomáciai, gazdasági és kulturális intézményeivel és cégeivel együtt, s hogy a vásár vezértémája az IT ágazat és a digitalizáció hatása a gazdaság fejlődésére, valamint az oktatás és a gazdaság együttműködése, mert mint mondta, a szabadkai önkormányzat idejekorán felismerte az információs technológiák és a többi gazdasági ágazat összefonódásának fontosságát, a duális képzés előnyeit, továbbá az oktatási intézmények és a gazdaság közötti partnerség jelentőségét.

- Szabadka város, valamint Topolya, Kishegyes, Zenta, Ada és Magyarkanizsa községek területén 86 gazdasági társaság és 156 vállalkozó működik, amelyek-akik fő tevékenysége a számítógépes programozás, valamint tanácsadói szolgáltatás az információs és kommunikációs technológiák területén. Az elmúlt néhány évben folyamatosan nő az ezekben az ágazatokban működő gazdasági alanyok és foglalkoztatottak száma, csakúgy, mint az üzleti bevételek és a közvetlen külföldi befektetések – emelte ki Bogdan Laban.

12650_2.jpg

A duális képzés kapcsán emlékeztetett rá, hogy Szabadka város a Szerb Köztársaságban a duális képzés egyik úttörője. A 2016-2017-es tanévtől három szabadkai középiskolában folyik duális képzés: a Bosa Milićević Közgazdasági Iskolában, a Politechnikai Iskolában és az Ivan Sarić Műszaki Iskolában, a 2019-2020-as tanévtől pedig a Vegyészeti-technológiai Iskolában is.

- Szabadka város ugyancsak az önkormányzat zavartalan működése érdekében gondoskodik arról, hogy ösztönözze a tanulók iratkozását a hiányszakmákra, s ezért ösztöndíjjal serkenti a hároméves szakiskolák elsőseit: 30 ösztöndíjat ítél oda azoknak a tanulóknak, akik duális képzésben vesznek részt – hangsúlyozta Laban polgármester, hozzátéve, hogy a Vásár programja keretében üzleti fórumot rendeznek, B2B megbeszélésekre, több tribünre, hazai és külföldi cégek előadására, prezentációjára is sor kerül.   

A megnyitóünnepség során a jelenlevőkhöz szólt Ivan Đoković, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi gazdasági és turisztikai titkár, Fabrizio Cosimi, az Olasz Köztársaság belgrádi nagykövetségének gazdasági attaséja, valamint Miloš Jelić, a belgrádi SZGK regionális gazdasági kamarákkal foglalkozó részlegének igazgatója.

Đoković kiemelte, hogy Szabadka az egész Vajdaság gazdasági fejlődésének mozdonya, majd hangsúlyozta, hogy különösen büszke a palics aqua park építési projektjére, amely katalizátor kell, hogy legyen a további beruházásokhoz és Palics turisztikai célállomásként való fejlődéséhez.

12650_3.jpg

- Az olasz cégek beruházásai Vajdaságban a második helyen állnak, mivel a közvetlen befektetések 9,7 százalékát képezik. Eddig több mint 842 millió eurót fektettek be elsősorban az agráriparba, de a vajdasági pénzügyi szektorba is – mondta Ivan Đoković.

Fabrizio Cosimi hangsúlyozta, hogy Olaszország rendkívül jelentős partnere Szerbiának.

- Sok olasz cég található Szerbiában, a Vajdaságban, Szabadkán pedig mintegy tucatnyi működik, s reméljük, hogy számuk tovább nő. Arra számítunk, hogy együttműködésünk tovább fokozódik a jövőben – mondta Cosimi.

Miloš Jelić elmondta, hogy tavaly 19 ilyen vásárt tartottak, idén pedig számuk 20-ra emelkedik.

- Tavaly 298 szerbiai cég vett részt a nemzetközi vásárokon, amelyeken több mint 7.000 kapcsolatfelvétel történt, az újonnan megkötött üzletek értéke pedig meghaladta a 45 millió eurót.

12650_4.jpg

A 2019. évi Szabadkai Vásár május 30-án és 31-én 10-től 19 óráig, míg a zárás napján, szombaton, június 1-jén a Vásár 14 óráig lesz nyitva.  A belépés mindenki számára ingyenes.