Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Befejeződött az Aquarius – a Duna-menti Térség Vízi Ügynöksége projekt

2019.06.04.

Kvízzel és a projektes műhelymunkák során készült gyermekrajzok kiállításával ma a Városháza Dísztermében befejeződött az Aquarius – a Duna-menti Térség Vízi Ügynöksége projekt, amelyet együttesen valósított meg a szabadkai Városi Képviselő-testület, a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV, valamint a szlovéniai, Rogaška Slatina-i Vízi Ügynökség. A projekt két és fél hónapig tartott, mintegy 350 előadó, tanuló, szülő, tanár és vízműves szakember vett részt a megvalósításában. A projekt ünnepélyes zárására, a fenntartható fejlődés európai hete alkalmából, június 5-e, a nemzetközi környezetvédelmi nap előestéjén került sor.

12661_1.jpg

Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke elégedettségének adott hangot, amiért a fenntartható fejlődés európai hete alkalmából május 30-a és június 5-e között minden évben alkalmi rendezvényeket tartanak városunkban.

Emlékeztetett rá, hogy a fenntartható fejlődésről szóló 2030-as Agenda céljai 2016. január 1-jén léptek hatályba, miután azokat elfogadták az ENSZ 2015 szeptemberében megtartott csúcstalálkozóján, majd elmondta, hogy az elkövetkező 15 évben az aláíróktól elvárják, hogy minden erőforrásukat mozgósítva számolják fel a szegénységet, hogy harcoljanak az egyenlőtlenségek ellen, s hogy találjanak választ a klímaváltozásokra.

A fenntartható fejlődés céljainak megvalósításához szükséges szinergia elérésére irányuló legfontosabb tevékenység épp a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos partnerség erősítése. Az Aquarius projekt ennek a partnerségnek az egyik fontos példája, mert a gyermekek, tanáraik, szüleik és a sajtó közös tevékenységével – együttműködve a Városi Képviselő-testülettel és annak közvállalatával növeljük a víz, a Vízművek, a város és a szabadkai tavak jelentőségével kapcsolatos tudatot - hangsúlyozta Bunford Tivadar.

Petar Doroslovački projektmenedzser, a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV PR és informatikai szolgálatának vezetője elmondta, hogy a projekt három szakaszban valósult meg.

- Az első szakaszban a tanulók ellátogattak a Vízművek létesítményeibe a vízkivételi művektől a szennyvíztisztító berendezésig. Megismerkedtek ezeknek a folyamatoknak a műszaki felszerelésével és a technológiai folyamatokkal, s meggyőződtek róla, hogy ezek drága műszaki-technológiai rendszerek, amely sokféle képzett szakembert igényelnek. A második szakaszban kutatói és kreatív műhelyeket szerveztünk, amelyek során a tanulók kikérdezték szüleiket a víz iránti viszonyulásukról, annak jelentőségéről, valamint a Szabadka Város által megvalósított projektekről, amelyek a fontos erőforrást jelentő vizek védelmével kapcsolatosak. A mai, harmadik – záró – szakaszban az egy-egy tanulóból, szülőből és tanárból álló csapatok abban versenyeztek, hogy ki tud többet a vízről, a tavakról és a Vízművek rendszereiről – mondta Doroslovački.

Az Aquarius – a Duna-menti Térség Vízi Ügynöksége elnevezésű ökológiai és edukatív projektet 2000 óta szervezzük azzal a céllal, hogy a lakosság, különösen pedig a fiatalok körében felelősségteljes viszonyulást alakítsunk ki a víz iránt. A projektet a Szabadka város területén működő általános iskolák hatodikos-hetedikes tanulói valósítják meg, de a megvalósításba tevékenyen bekapcsolódnak a tanulók szülei és tanárai is.

A projekt megvalósításában rélszt vevő iskolák, a palicsi Miroslav Antić ÁI és a szabadkai Október 10-e ÁI 30-30.000 dinár értékű utalványt kaptak tanfelszerelés vásárlására. Különdíjat kapott 11 tanár-mentor, a Miroslav Antić ÁI 19 és az Október 10-e ÁI 25 tanulója vásárlási utalványt kapott az egyik szabadkai könyvkereskedésben. Az utalványok 1.000 illetve 2.000 dinárt érnek.

12661_2.jpg