Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

„Parkold le az autót, óvd a környezetet”

2019.06.06.

A Szerbiai Parkolók Egyesülete ma a Köztársaság téren performance-szal és promóciós anyagok osztásával mutatott rá a kerékpárok előnyére az autós közlekedés alternatívájaként, a Parking KKV pedig a SU Bike kerékpár-kölcsönző rendszert népszerűsítette, amelyet városunk az országban másodikként immár nyolc éve kínál a felhasználóknak. A rendezvényt, amelynek célja országunkban tudatosítani a közlekedés környezeti hatásait, valamint a környezetbarát közlekedés jelentőségét, a Parkold le az autót, óvd a környezetet kampány keretében rendezték meg a Szerbiai Parkolók Egyesületének a szervezésében, a Környezetvédelmi Minisztérium, a Szerb Gazdasági Kamara, valamint a szabadkai Parking KKV támogatásával.

12668_1.jpg

Radoslav Vukelić, a Kommunális-ügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság titkára emlékeztetett rá, hogy a közparkolók igazgatásával Szabadka város területén a Parkin KKV-t bízták meg, s hogy a megfizettetés rendszerébe mintegy 2900 parkolóhelyet vontak be.

A nyitott és zárt parkolók mellett, tette hozzá, a Parking KKV hatáskörébe tartozik öt SU Bike állomás működtetése is, amelyek közül négy a városban található: a Szabadegyetemnél, a Sportcsarnoknál, a Prozivka Sportközpontnál, az Ócskapiacon, egy pedig Palicson, a Vigadó melletti parkolóban.

- Ezek az állomások összesen 38 kerékpárral vannak ellátva, a Parking KKV pedig idén egymillió dinár értékben tervezi ezeken a lokációkon a kerékpárok cseréjét, illetve pótlását – mondta Vukelić.

A város, tette hozzá, a múlt év végén a Pro Credit Bankkal együttműködve Szabadkán felszerelte az első elektromos autótöltőt.

- A jelenlegi városvezetés – a világban tapasztalható irányzatokkal és korszerűsítési szükségletekkel összhangban erre a beruházásra a polgároknak nyújtott új, magasabb szintű szolgáltatásként tekint. A 2018. évi adatok szerint a Szerb Köztársaságban 128 elektromos- és 204 hibrid autót jegyeztek be, ebből két elektromos és négy hibrid autó van szabadkaiak tulajdonában.

12668_2.jpg

Elmondta, hogy ezzel a partneri projekttel, a szükséges felszerelés és infrastruktúra biztosításával a többi környezetvédelmi tevékenység mellett nagyobb hatással kívánnak lenni az emberek környezettudatára.

- Az urbánus közösségekben a szennyezés, a zajszint és a közlekedési tumultus csökkentése rendkívül fontos a polgárok életminőségének a javítása és a környezet megóvása szempontjából. Szabadka város a maihoz hasonlóan a jövőben is támogatja az ilyen jellegű rendezvényeket – üzente Radoslav Vukelić.

Radenko Vuković, a Szerbiai Parkolók Egyesülete igazgatóbizottságának elnöke szerint Szabadka város az akció népszerűsítésére kiváló helyszín, mert felismerhető az emberek alternatív közlekedéséről, a kerékpárokról és kerékpárutakról.

- Ezt a megmozdulást 2018-ban indítottuk útjára, a Környezetvédelmi Minisztériummal, a Szerb Gazdasági Kamarával és az önkormányzatokkal együttműködve. Szerettük volna ezt az együttműködést előmozdítani, s hogy Szerbia polgárai körében fokozzuk a tudatot a környezetvédelem fontosságáról. A parkolók igazgatásával foglalkozó szervezetek egyesületeként felismertük annak fontosságát, hogy fejleszteni kell az alternatív közlekedési formákat. Itt mindenekelőtt gondolunk a tömegközlekedésre, a gyaloglásra, a kerékpározásra és az elektromos gépkocsik használatára. Azért esett a választásunk Szabadkára, mert a jó gyakorlat legjobb példájával jár elöl amikor a kerékpár-kölcsönzési projekt megvalósításáról van szó – emelte ki Radenko Vuković.