Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bemutatták a testnevelési és egészségnevelési kézikönyvet

2019.06.06.

Ma a Városháza Média Központjában bemutatták az általános és középiskolások testnevelésével és egészségnevelésével kapcsolatos kézikönyvet, amely – mint elhangzott – értékes olvasmány lesz nem csupán a tanulókkal foglalkozó pedagógusok, hanem a gyermekek és szüleik számára is.

  12670_1.jpg

Nemanja Simović, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagja köszönetet mondott, amiért Szabadkát is a fontos projekt részévé választották, majd kiemelte, hogy a kézikönyv népszerűsítése jó alkalom a találkozóra, s hogy a szabadkai önkormányzat szeretné, ha a könyv tartalma mielőbb eljutna az általános és a középiskolákba.

Az újvidéki Sport- és Idegenforgalmi Kar alapítója, prof. dr. Zlatko Ahmetović elmondta, hogy Szabadka sportja révén került a projekt résztvevői közé.

- Mindannyian részesültünk testnevelésben, de sohasem tudtuk, hogy miért. Tudtuk, hogy mit kell tennünk, de azt nem, hogy miért. A tudás a tevékenység mozgatórugója, a tudás menthet meg bennünket. Fontos, hogy a gyermekek az integrálok, a történelem és a földrajz mellett valamit megtanuljanak a testükről is. Megkíséreltük elkészíteni azt, ami hiányzik. Egy olyan kiadványt, amely jó kézikönyv lesz, amelyhez nyúlhatunk a tevékenység kezdetén, de közben is. Ha megtanulnánk a leírtakat, biztos vagyok benne, hogy kevesebb lenne a betegség, hogy a gyermekek túlhaladnák a társadalmi beépületlenség, az elidegenedés problémáját - húzta alá Ahmetović.

Prof. dr. Dušan Perić, az újvidéki Sport- és Idegenforgalmi Kar dékánja, a kiadvány szerkesztője szerint a testnevelés nem csak az ügyességfejlesztésre, hanem a képzésre is irányul.

- Mindannyian egyetértünk abban, hogy fontos gyakorolni, s hogy fontos az egészséges táplálkozás. A testnevelés úgy van megszervezve, hogy a gyermekek egészségesen tornázzanak, s hogy megközelítsék az egészséges életmodellt. A statisztika azt mutatja, hogy a gyermekek 20 százaléka mozog rendszeresen, az elmélet szerint pedig az emberi egészséghez 90 perces fizikai aktivitás szükséges. A könyv megjelentetését az motiválta, hogy a gyermekeknek meg kell tanulniuk egyedül is sporttal foglalkozni. A könyv tudást szeretne felkínálni, képregény változatban, három elvhez ragaszkodva: munka, szeretet és szabadság – emelte ki prof. dr. Perić az első sport-tankönyvről szólva, amelyet az illetékes minisztérium jóváhagyott.

Radoslav Svirčev edzőként és tesnevelőtanárként, jelenleg pedig a szabadkai Diáksport és Testnevelőtanárok Egyesületének főtitkáraként jól ismeri a tankönyv által feldolgozott kérdéskört.

- Sajnálom, hogy amikor tanár voltam, nem voltak ilyen könyvek, mert sokkal könnyebb lett volna dolgoznom. A testnevelés és az egészségnevelés hatalmasat lépett a javulás útján, s remélem, hogy a jövőben rávehetjük a gyermekeket és a tanárokat, hogy még jobban dolgozzanak, hogy együttesen tegyük lehetővé minden gyermek számára, hogy sportoljon és versenyezzen az iskolájáért. Szép feladatunk van, hogy mindenkinek, aki Szabadka területén testnevelést ad elő, kiosztjuk ezeket a könyveket - mondta Svirčev.

A kézikönyv bemutatásán jelen volt Dejan Vuković, a szabadkai Sportszövetség főtitkára is.

12670_2.jpg