Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a Dositej és a szerb Plavno 1769-2019 című kiállítás

2019.06.08.

Annak tiszteletére, hogy Dositej Obradović 250 évvel ezelőtt érkezett Plavnóba, Dalmácia legészakibb településére, Bosznia, Lika és Dalmácia hármashatárára, nem messze Knintől, ma a Szabadegyetem kiállítótermében alkalmi művelődési műsorral körítve Milorada S. Kuraica szerkesztésében megnyílt a Dositej és a szerb Plavno 1769-2019 című kiállítás. A kiállítást ünnepélyesen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg.

12702_1.jpg

Milorad Kuraica az egybegyűltekhez szólva elmondta, hogy Dositej Obradović népoktatói és irodalmi munkásságát 1761 áprilisában kezdte meg a szerb Dalmáciában, s hogy 250 évvel ezelőtt a nagy és halhatatlan „Dositej arany lábakkal lépett Plavno forró talajára”.

- Dositej Obradovićnak sokkal tartozik a szerb kultúra, Dalmáciában pedig a szerb nép külön hálával adózik neki. Épp emiatt, hogy megkíséreljük megakadályozni alakjának, munkásságának tartós elvesztését az ottani, dalmáciai szerb nép emlékezetéből, megalakult ez az egyesület és a kiállítás Dositej dalmáciai utazására emlékezve, különösen szülőfalumba, Plavnóba, amely ma sajnos majdnem teljesen elnéptelenedett – mondta Kuraica.

Megállapította, hogy Bogdan laban az első szabadkai polgármester, aki részt vesz a 2010-ben alakult Dalmácia Honi Egyesület valamely rendezvényén, Milorad Kuraica elmondta, hogy a kiállítás a Plavno-Dositej-Testvérek Háza projekt részét képezi, s hogy hiszi, 2020-ban, a Mennybemenetel (Spasovdan) napján Plavnóban megnyílik a rendezett Testvérek Háza, amelyben Dositej lakott, s hogy benne elhelyezik ennek a kiállításnak az állandó anyagát. 

A Milorad Kuraica által összeállított Dositej és a szerb Plavno 1769-2019 kiállítás a nagy szerb népoktatóra emlékeztet bennünket, aki 1769 közepétől 1770 tavaszáig tartózkodott Plavnóban, Észak-Dalmáciában, ahol tanítóként oktatta a szerb gyermekeket, emelte ki Laban polgármester, hozzátéve, hogy a fényképek megörökítik Plavno részleteit, amelyek Dositej ottani tartózkodásáról és tanítói munkásságáról tanúskodnak, ami népfelvilágosítói munkájának fontos láncszemét alkotják.

- Dositej az egyházi tanokkal szemben az értelmet, az anyagi világot, a tudományt és a felvilágosultságot hirdette. Hitt az értelem és a tudomány erejében, számára a tudomány mindenek feletti volt, minden hagyomány és hiedelem feletti volt. Életútja a legjobban szemlélteti, hogy a tévhitek mit művelhetnek az emberrel, de azt is, hogy a jóakarat és az erőfeszítések hozzájárulnak ahhoz, hogy sok mindent megtanuljon és hogy népe szolgálatára váljon. Dositej gondolatai és munkássága a szerb nép felvilágosodása, az iskolaalapítások felé irányult, elve pedig az volt, hogy a tudománynak el kell jutnia a legeldugottabb szerb falvakba is. Akkori üzenetei:„Járva tanulj, a századokra nézz” és „Könyveket, testvéreim, könyveket, ne pedig harangokat és csöngettyűket”, ma is időszerűek – hangsúlyozta a kiállítást megnyitva Bogdan Laban.

Mindenkinek, aki támogatta a Plavno-Dositej-Testvérek Háza projektet, az ünnepség végén Milorad S. Kuraica köszönőleveleket nyújtott át. A Dositej és a szerb Plavno 1769-2019 című kiállítás 2019. június 16-ig látogatható. A kiállítás szervezője a szabadkai Dalmácia Honi Egyesület.

 12702_2.jpg
Részletek a kiállítás megnyitójáról, valamint a Testvérek Háza Plavno faluban