Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka a jó viszonyokat példázza

2019.06.15.

Szabadka azt példázza, hogy miként kell ápolni a nemzetek közötti viszonyokat, egy olyan hely, amelyben nem a különbségeket emelik ki, hanem ápolják a másságot, szögezték le azon a megbeszélésen, amelyet Bogda Laban, Szabadka polgármestere folytatott Milorad Pupovaccal, az Önálló Szerb Demokrata Párt (SDSS) elnökével, a Horvát Szábor képviselőjével, a Szerb Nemzeti Tanács (SNV) elnökével, valamint Tomislav Žigmanovval, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének (VHDSZ) elnökével.

12752_1.jpg

- Szabadka büszkélkedhet azzal, hogy őrzi minden polgára identitását, vallásukra, nemzeti hovatartozásukra való tekintet nélkül, s épp ez a sajátosság képezi az együvé tartozás és Szabadka előrehaladásának mozgatórugóját, azt az igényünket és szükségletünket, hogy egymást tisztelve haladjunk előre, fejlődjünk – mondta Bogdan Laban, majd kiemelte:  - A mi politikánk az elnök, Aleksandar Vučić politikája, aki a térség békéjéért és stabilitásáért küzd, síkra száll a légkör javításáért és Szerbia minden polgárának a jobb életfeltételeinek a megteremtéséért.

A Pupovaccal folytatott megbeszélésen, amelyen jelen volt a horvát nemzeti kisebbség képviselője, a polgármester tájékoztatta a vendégeket a már befejezett, vagy folyamatban levő szabadkai projektek egész soráról, hangsúlyozva, hogy elkötelezetten dolgoznak azoknak a projekteknek a megvalósításán, amelyek minden szabadkai életkörülményeit javítják az élet minden területén, az oktatástól, a kultúrától, a sporttól, a szociális és gyermekvédelemtől az új gyárak és új munkahelyek megnyitásáig.

Milorad Pupovac, a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, hogy minden szerbiai város, különösen pedig a horvátországiak követhetnék Szabadka példáját. Rámutatott azokra az impresszív adatokra, amelyeket a házigazda ismertetett, s amelyek Szabadka rendkívül pozitív fejlődési irányairól tanúskodnak, s különösen fontos a szorosabb együttműködés a határon átnyúló együttműködési projekteken keresztül, amire mindkét fél törekszik.

 12752_2.jpg

-Az európai kilátások szempontjából nagyon fontos, hogy az ilyen látogatásokkal valami hasznosat tegyünk, mondta Pupovac, majd hozzátette, hogy a kisebbségek iránti jó viszonyulásával Szabadka és Szerbia igencsak támogatja a Horvátországban élő nemzettársakat.

- Szabadka mindig hátszelet jelent a barátság és az együttműködés politikája számára, emelte ki Laban, majd leszögezte: - Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy szégyenlősek legyünk, hanem bölcsek, s hogy ésszel győzzünk. Így fogunk a legjobban segíteni a Horvátországban és a térség más országaiban élő nemzettársainknak is.

A megbeszélést követően Laban polgármester és a horvátországi szerb közösség vezetői találkoztak a Horvátországból elmenekült szerbek képviselőivel, akikkel az őket foglalkoztató nyitott, mindenekelőtt vagyonjogi kérdésekről tárgyaltak.

A horvátországi szerbek vezetőjével és a szerbiai horvátok nemzeti közösségének a képviselőivel a találkozóra a szerbiai horvátok és a horvátországi szerbek válogatottjainak a labdarúgó mérkőzése előtt került sor, amelyet a szerb Kormány képviselőinek a jelenlétében játszottak le Tavankúton, jelképesen hozzájárulva a jószomszédi viszonyok előmozdításához. 

 12752_3.jpg