Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Jó jószomszédi viszonyok, azután az eredmény

2019.06.15.

A Tavankúton lejátszott barátságos labdarúgó mérkőzésen a horvátországi szerb kisebbség válogatottját legyőzte a szerbiai horvát kisebbség válogatottja 1:4 (1:1) arányban. Ennek az érdekes mérkőzésnek a résztvevői és szervezői egyhangúan megállapították, hogy ezzel a rendkívül korrekt labdarúgó párharccal – amelynek az eredménye mellékes volt – azt üzenték, hogy jobb, őszintébb és stabilabb kapcsolatokat szeretnének a két ország között, s hogy a kisebbségeknek az együttműködés és a a kapcsolatok hídját kellene jelenteniük.

12753_1.jpg

A találkozó jelentőségéhez hozzájárultak a két állam képviselői, köztük a Szerb Köztársaság elnökének és a Horvát Köztársaság miniszterelnökének a kiküldöttei is.

Úgy vélem, hogy ennek a mérkőzésnek a sportnál drasztikusan nagyobb a jelentősége, hogy ma egyértelmű üzenetet küldött a sport fair play, de a tolerancia és a béke üzenetét is, annak az igazi fair playnek az üzenetét, amelyet mindenkinek rendelkeznie kell a lelke mélyén – hangsúlyozta Vanja Udovičić szerb sport- és ifjúságügyi miniszter.

Gordan Bakota, a Horvát Köztársaság belgrádi nagykövete azt mondta, a cél lehetővé tenni a közösségeknek, kisebbségeknek a még jobb együttműködést.

Ők alkotják a legjobb hidat Horvátország és Szerbia között. Gyönyörű látni egy jó hangulatú, nagyon sportszerű mérkőzést – emelte ki Bakota.

A két kisebbségi válogatott mérkőzését támogatta a két szövetség, a Szerb és a Horvát Labdarúgó Szövetség is. A mérkőzést a horvátországi szerbek sportüdülési egyesülete, a Községek Közös Tanácsa és a Szerb Nemzeti Tanács az egyik, és a Horvát Nemzeti Tanács, valamint a szerbiai horvát kisebbség labdarúgó válogatottjának az egyesülete a másik oldalról.

Ez a horvát és szerb kisebbségi labdarúgó válogatottak második mérkőzése volt. Az első mérkőzésre 2016 júniusában került sor Vukováron, amelyet a szerbiai horvátok nyertek 4:0 arányban.

12753_2.jpg