Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

325 millió dinár a helyi szintű energiahatékonysági projektekre

2019.06.17.

Aleksandar Antić, a Szerb Köztársaság Kormányának bányászati és energetikai minisztere, valamint a pályázó 62 önkormányzat közül a nyertes 24 önkormányzat képviselői ma a pályázat befejezéseként szerződést írtak alá az energiahatékonysági költségvetési előirányzat eszközeinek az odaítéléséről a 2019. évi energiahatékonysági projektekre. A jóváhagyott térítésmentes támogatások összege 325 millió dinár. Szabadka város számára a Nyitott védelem szolgálata épületének energetikai szanálására hagytak jóvá eszközöket a II. Központi Helyi Közösség Gerontológiai Klubjával együtt. A projekt értéke 15.331.359,60 dinár.

12755_1.jpg

Antić a szerződések aláírását követően a Szerbia Palotában kiemelte, hogy a pályázatra beérkezett projektekre 2014 óta a legnagyobb összeget hagyták jóvá, amikor megkezdték a költségvetési alapból a térítésmentes támogatások odaítélését.

Elmondta, hogy a költségvetési alapból idén Nagykikinda, Trgovište, Surdulica, Szabadka, Bela Palanka, Majdanpek, Alibunár, Zimony, Svilajnac, Raška, Magyarkanizsa, Ürög, Petrovac na Mlavi, Čačak, Mionica, Valjevo, Despotovac, Lučani, Malo Crniće, Kruševac, Ljubovija, Ćuprija, Niš és Knić kap támogatást.

Mint mondta, ezáltal javul az épületek energiahatékonysága öt iskolában, öt óvodában, négy egészségházban, négy önkormányzati épületben, két üzleti szolgáltató központban, egy testnevelési otthonban, egy gyermekotthonban a hátrányos helyzetű gyermekek számára, egy gerontológiai központban és egy szociális munkaközpontban.

Ezeknek a projekteknek a teljes értéke 490 millió dinár, amiből az önkormányzatok 165 millió dinárt biztosítanak, míg 325 millió dinárt térítésmentesen kapnak a költségvetési alapból, mondta Antić.

Pontosította, hogy a projektek megvalósítását követően éves szinten mintegy 8,2 millió kilowattórás megtakarításra számítanak, amelynek értéke évente 490.000 euró, emellett pedig a széndioxid-kibocsátás is évente 3.300 tonnával csökken.

Antić hangsúlyozta, hogy az energiahatékonyság hatalmas megtakarításokat tesz lehetővé, ezért az a Kormány, az illetékes minisztérium, a városok és községek prioritásainak egyike.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy 2014 óta a költségvetési alapból eddig a szerbiai önkormányzatok 53 középület energiahatékonyságának a javítására kaptak pénzt, s hogy ezekben az épületekben az energiafelhasználás 40 százalékkal csökkent.

Szabadka Város a nyilvános pályázatra a Nyitott szolgálat és a II. Központi Helyi Közösség Gerontológiai Klubja épületének az energiahatékonysági felújításával pályázott. A projekt értéke áfával együtt 15.331.359,60 dinár. Az energiahatékonysági költségvetési alapból a 70 százalékos támogatás összege (áfával együtt) 10.731.951,72 dinár, Szabadka Város önrésze pedig 4.599.407,88 dinár (áfával együtt), vagyis a beruházás értékének a 30 százaléka. A szabadkai önkormányzat nevében a szerződést Slobodan Madžarević, energetikai feladatok ellátásáért felelős tisztségviselő, energetikai menedzser írta alá.