Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Városi Képviselő-testület 23. ülését

2019.06.18.

A Városi Képviselő-testület 23. ülésén, melyet a Városháza Dísztermében tartottak meg, rendeletet hoztak Szabadka város 2018. évi egységesített zárszámadásáról, továbbá a Palics Gyógyfürdőnek a Palicsi-tó és az Újvidéki út közötti része részletes szabályozási tervének meghozataláról, valamint a Palicsi-tó IV. szektorának nyugati parti övezete menti terület egy része részletes szabályozási tervének a meghozataláról. A 28 napirendi pont között szerepelt a Díszpolgári cím, valamint a Pro Urbe díjak odaítéléséről szóló rendelet meghozatala is.

12757_1.jpg

Az egységesített zárszámadásról szóló vitában Bogdan Laban, Szabadka polgármestere kiemelte, hogy a 2018. évi költségvetés 91 százalékban valósult meg, ami az elmúlt tíz évben a legjobb megvalósítási arány.

- Eddig a költségvetés 78-83 százalék közötti arányban valósult meg, most pedig 91,3%, s nagyon elégedettek vagyunk a megvalósítással. Egyes tételek száz százalékban teljesültek, mások nem, de azért van az eszközátcsoportosítás, hogy módosítsuk a dolgokat az év folyamán. Ez alatt a nem egészen három év alatt a városban mintegy négy milliárd dinár lett beruházva, nem számolva az Y-leágazással, míg az előző hatalom a két és fél év alatt a városba 300 és 400 millió dinár közötti összeget fektetett be. Elégedettnek kell lennünk azoknak a projekteknek a megvalósításával, amelyeken a köztársasággal és a tartománnyal együtt dolgozunk – emelte ki Laban polgármester.

Palicsfürdőnek a Palicsi-tó és a palicsi Újvidéki út közötti része részletes szabályozási terve lehetővé teszi:

  • az egyéb célú építmények építési feltételeinek definiálását, a terület tervezett célra – fürdőturizmusra, ökológiai és falusi turizmusra és rezidenciális lakóövezetre való hasznosítása érdekében,
  • a közhasználatú területek kijelölését az utcák szabályozására (a meglévő utcák és dűlőutak szabályozási vonalának kiszélesítése és esetlegesen új útvonalak kijelölése) a hozzáférhetőség és a normális közlekedés feltételeinek megteremtése érdekében, utak és a szükséges kommunális infrastruktúra kiépítésére,
  • a természeti értékek és környezet védelmét, megőrzését és fejlesztését.

A Palicsi-tó IV. szektorának nyugati partövezete menti terület egy része részletes szabályozási terve meghozatalának célja:  

  • A rendelet tárgyát képező területnek a tervezett célra – fürdőturizmusra való hasznosítása, ami a Szabadka – Palics 2030-ig érvényes általános településrendezési tervével lett meghatározva,
  • Az épületek építési és rendezési feltételeinek definiálása a tárgyat képező terület keretében, 
  • A közcélú területek meghatározása a következők szabályozásához: utcák (a meglévő utcák kiszélesítése és az új utcák nyomvonalának definiálása), a szükséges közlekedési kapacitás biztosítására és a normális forgalom menetéhez szükséges feltételek megteremtésére, a közlekedési és kommunális infrastruktúra kiépítésére; a középületek építésére szánt területek, illetve a külön törvénnyel összhangban közhasznúnak ítélt építkezések lehetőségének meghatározása; közterületek, a Palicsi-tó part menti sávja, a terület rendezése és a tó megközelíthetőségének folytonossága érdekében, a Szabadka – Palics 2030-ig érvényes általános településrendezési terve és a Palicsi-tó part menti sávjának egy része (a IV. szektor nyugati és déli partja és a III. szektor partja) részletes szabályozási terve szerint, 
  • A természeti értékek megőrzése és a környezet minőségének javítása, 
  • A kommunális infrastruktúra folyosóinak definiálása. 

A Díszpolgári címet posztumusz Danilo Kiš írónak adományozták, kiemelkedő és időtálló életművéért, amellyel hozzájárult Szabadka Város tekintélyének a növeléséhez hazánkban és külföldön egyaránt.  

A kiemelkedő alkotásokért és tevékenységért, melyek jelentősen hozzájárulnak Szabadka tekintélyének, anyagi és szellemi értékeinek a növeléséhez, Pro Urbe-díjat vehet át: Danijela Andrašić, okleveles defektológus, Gyivánovity Róbert, franicia nyelv-, és irodalomtanár és prof.dr. Nyers József, a műszaki tudományok doktora.

A Díszpolgári címmel és a Pro Urbe-díjjal járó oklevelet és plakettet 2019. szeptember 1-jén, a Városi Képviselő-testület díszülésén adják át.

A mai ülésen elfogadták a Városi Vagyonjogi Ügyészség 2018. évi munkájáról szóló jelentést, valamint Szabadka Város Polgári Jogvédője 2018. évi munkajelentését.

Szabadka város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatójává négyéves megbízatási időre Aleksandar Medakovićot, a szabadkai Szociális-védelmi Munkaközpont igazgatójává Miroslava Bagavacot, a szabadkai Kortárs Galéria igazgatójává pedig Blaskó Árpádot nevezték ki.

Predrag Bobić eddigi tanácsnok, a Szabadkai Távfűtő Művek igazgatója helyett, akinek megszűnt a megbízatása, Siniša Skenderović lett a szabadkai Városi Képviselő-testület új tanácsnoka.

Szabadka Város Képviselő-testülete 23. ülésének anyaga - http://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/hu.