Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A tisztább Vajdaságért hét rendezvénye Szabadkán is

2019.06.25.

A tisztább Vajdaságért hét keretében, amelyet június 24-e és 27-e között rendeznek meg Vajdaság több helyszínén a Tartományi Városrendezési és Környezetvédelmi Titkárság, a Fruška Gora Nemzeti Park, a Vojvodinašume Közvállalat, a Vajdasági természetvédelmi Intézet, Újvidék Város és számos helyi önkormányzat együttes szervezésében, ma Szabadkán is nagytakarítási akciót tartottak. A Vitorog Szalon mögötti illegális hulladéklerakó felszámolásába a Harcosok Sorakozója lakótelepen mintegy száz szabadkai kapcsolódott be.

12775_1.jpg

Brankica Tabak, a Tartományi Városrendezési és Környezetvédelmi Titkárság titkárhelyettese kiemelte, hogy ez a mezmozdulás is azt bizonyítja: az emberek egy hét alatt is csodára képesek.

A tisztább Vajdaságért hét nem kötelező jellegű mezmozdulás. A környezetvédelemről szóló nyilatkozatból fakad, s magában foglalja a környezetről való gondoskodást. A megmozdulás során Vajdaság AT területén ezen a héten 20 helyi önkormányzat 36 helyszínét kitakarítva járulunk hozzá hogy Szerbia is tisztább és zöldebb legyen. Ezáltal is bizonyítjuk, hogyan foghat össze a magán- és a közszféra, s hogy az emberek hogyan jöhetnek össze a problematikusnak tartott helyszíneken, hogyan takaríthatják ki és hogyan járulhatnak hozzá közösségük előmozdításához – mondta Brankica Tabak.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára hangsúlyozta, hogy a szabadkai önkormányzat elégedettséggel csatlakozott a megmozduláshoz, mivel – mint ahogyan mondta – más önkormányzatoknak is gondot okoznak az illegális szemétlerakók.

Épp ennek a helyszínnek a takarítására A tisztább Vajdaságért hét keretében azért esett a választásunk, mert a harcosok Sorakozója lakótelep városunkban az egyik legsűrűbben lakott helyi közösség. Adataink szerint Szabadka város területén mintegy 90 illegális szemétlerakó található. Ez a szám napról-napra változik, az elkövetkező időszakban pedig a prioritások között szerepel az illegális szemétlerakó a vasút környékén a Zorka településen, valamint Palicson. A megmozdulás keretében fontosnak tartjuk az egyéni tudatformálást, mindenekelőtt a gyermekeknél, hogy megértsék, mennyire fontos a környezet megóvása, fejlesztése, a fenntartható fejlődés – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Bojan Šaralov aktivista elmondta, hogy elégedettséggel csatlakozott a megmozduláshoz, mert, mint mondta, a szabadkai önkormányzat az elmúlt három évben sokat tett a város kulcsfontosságú környezeti problémáinak, köztük az illegális hulladéklerakóknak a megoldása érdekében.

Amellett, hogy 2020 végéig kivonják a forgalomból a műanyag zacskókat, a Vajdaság AT Képviselőháza által 2019. május 28-án elfogadott környezetvédelmi nyilatkozat foglalkozik a környezetbarát fűtési rendszerek bevezetéséről, a környezetkímélő, elektromos- és gázüzemelési tömegközlekedési eszközök beszerzésének a támogatásáról, emellett pedig felöleli a környezeti értékek és a biológiai sokszínűség megőrzésével kapcsolatos tevékenységet, a védett területek rendszerének az előmozdítását és az erdősített területeknek a növelését is.