Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka és Zenta együttműködése az illegális létesítmények törvényesítésében

2019.06.26.

A Csak a jogilag rendezett köztulajdon a jó köztulajdon projekt nyitó konferenciáját tartották meg a Városháza Dísztermében a partnerönkormányzatok, Szabadka Város és Zenta község képviselői. A projektet az Exchange 5 program keretében az Európai Unió finanszírozásával az IPA 2014-es keretéből valósítja meg a szerb Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium a Városok és Községek Állandó Konferenciájának, mint implementációs partnernek az együttműködésben. A projekt 18 hónapig tart, teljes értéke pedig 240.095 euró.

12778_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy a projekt kivételes jelentőségű a projektpartnerek, Szabadka és Zenta számára, mivel Szabadka és Zenta is aktívan munkálkodik az ingatlan-nyilvántartás naprakésszé tételén és a köztulajdon telekkönyveztetésén.

Hozzátette: úgyszintén elégedettek vagyunk, hogy csapatunk szorosan együttműködik a projektpartnerrel, Zenta községgel, s hogy a projekt tartama alatt, és természetesen a későbbiekben is a tervek szerint Szabadka város tudásával és tapasztalatával segít a vagyongazdálkodási kapacitások erősítésében.

- A projekt-tím fő feladata 98 létesítmény törvényesítése, ebből 50 Szabadkán, 48 pedig Zentán található, Szabadka Város és Zenta Község köztulajdonában. Ez a csoport irányítja a létesítmények feltérképezését, a földmérői munkálatok tanulmányát, a kataszteri-topográfiai tervek kidolgozását, a telekhatárok kitűzését, a létesítmények törlését, a létesítmények állapotfelméréséről szóló jelentések kidolgozását, a nyilvántartásba és üzleti könyvekbe történő bejegyzésüket, az adatok bevitelét a központi adatbázisba – mondta Bogdan Laban.

A törvényesített létesítmények köztulajdonként történő bejegyzése, hangsúlyozta Laban polgármester, lehetővé teszi a megfelelő vagyonkezelést, a különböző külső forrásokra történő pályázást, valamint minden mást, ami a köztulajdonnal történő teljes rendelkezést illeti.

Slavica Savičić, a Pénzügyminisztérium államtitkára kiemelte, hogy a köztulajdonról szóló törvény módosítása és kiegészítése kísérlet arra, hogy könnyebb legyen a köztulajdon bejegyeztetése, azért, hogy az önkormányzatok működőképes tulajdonnal rendelkezzenek, mert csak a köztulajdon bejegyeztetését követően fejleszthetők ki a projektek és valósíthatók meg az önkormányzatoknak a rendelkezésükre álló tulajdonnal kapcsolatos elképzelései.

Zagorka Panić projektmenedzser, városi menedzser, a polgármester gazdasági fejlődésért és nemzetközi együttműködésért felelős tanácsosa elmondta, hogy Szabadka város vezető kedvezményezettként, a projekt koordinátoraként elkészíti a földmérői és műszaki tervdokumentációt az 50 köztulajdonban levő létesítményre, törvényesíti az építményeket és teljes egészében telekkönyvezteti Szabadka Város tulajdonaként.

- A projekt célja, hogy a törvényesített létesítményeket, amelyek jelentősek a szabadkai, illetve a zentai önkormányzat számára, fel lehessen újítani, szanálni, átépíteni, s hogy a kidogozásra kerülő műszaki tervdokumentációval pályázhassunk a tartományi, köztársasági és európai alapoknál – emelte ki Zagorka Panić.

Varga Viktor, a zentai Községi Tanács gazdaságért felelős tagja elmondta, hogy Zenta Község a projekt segítségével 20 köztulajdonban levő létesítményt törvényesít, 20 esetében rendezi a tulajdoni viszonyokat, nyolcat pedig törölni fog a nyilvántartásból.

-Zentán az önkormányzat mintegy 1.800 létesítménnyel rendelkezik. Többségüknél vannak kisebb-nagyobb problémák. Ezzel a programmal szeretnénk felmérni milyen is mintegy 660 létesítmény tényleges helyzete. Bebizonyosodott ugyanis, hogy nem egyeznek a telekkönyvi és a terepi adatok – mondta egyebek mellett Varga Viktor.

A Városháza Dísztermében egybegyűltekhez szólt Božidarka Golubović (Szabadka Város) és Víg Kornélia (Zenta Község) helyi projekt-koordinátora is.

A projekt megvalósítása 18 hónapig tart, befejezése pedig 2020. június 21-e. A projekt teljes értéke 240.095 euró, amelynek 75,53 százalékát, azaz 181.343,75 eurót térítésmentesen adományoz az Európai Unió, 24,47 százalékos a projektpartnerek önrésze, azaz 37.935 eurót biztosít Szabadka Város, 20.816 eurót pedig Zenta Község.

Az Exchange 5 adományozói program összesen 48 önkormányzatot ölel fel, ebből 18 koordinátori szerepet tölt be, 30 pedig projektpartnerként vesz részt a program megvalósításában. Minden eszközfelhasználási szerződést a Pénzügyminisztérium, illetve annak az Európai Unió eszközeiből finanszírozott program szerződési és finanszírozási szektora írja alá.

12778_2.jpg