Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bogdan Laban polgármester: Szabadka lerója tiszteletét Kiš iránt

2019.06.27.

Danilo Kiš, az egyik legnagyobb szerb és európai író 30 évvel a halála és 30 évvel a Nobel-díjra való jelölést követően lett Szabadka díszpolgára. A rangos városi elismerés odaítélésről szóló rendeletet javaslatom alapján egyhangúlag fogadta el először a bizottság, majd pedig a végső döntést Szabadka Város Képviselő-testülete hozta meg 2019. június 18-án. Az arra vonatkozó javaslatot, hogy a nagy író posztumusz részesüljön díszpolgári címben arra a tényre alapoztam, hogy a város kultúrtörténetének legjelentősebb személyiségéről van szó.

12781_1.jpg 

Szabadka város egyesíti magában az egyetértésben itt élő több mint 20 nemzet legszebb értékeit, akik nem a különbségeket emelik ki, hanem sajátosságaikat ápolják, s ezért úgy vélem, hogy a szabadkaiak nagy szülöttük előtt tiszteleghetnek és tisztelegniük is kell mindazért, amit saját és a mi városunkért, Európa és a világ kultúrájáért tett.

Tudatában vagyunk annak, hogy a nagy író ezt a városi elismerést legalább harminc éves késéssel kapja, és annak is, hogy a vele szembeni igazságtalanság nem küszöbölhető ki egy nap, vagy egy év alatt.

Kiš munkásságát, a szerb, az európai és a világirodalomban betöltött szerepét méltányolva, figyelembe véve azt, hogy munkásságával és személyével Szabadkát világszerte halhatatlanná tette, meggyőződésem, hogy a "későn” jobb mint a „soha”.

Sajnálattal állapítom meg, hogy jelenleg úgy tűnik, fontosabb az, hogy ki tiszteleg egy nagy személyiség előtt, mint az, hogy egy történelmi igazságtalanságot kiküszöböljünk, ezért, ha arra sor kerül, örömmel teszek eleget a bírósági idézésnek, hogy védjem a javaslatomat.

Amikor kezdeményeztem, hogy Danilo Kišt posztumusz részesítsük szülővárosának díszpolgári címében, úgy véltem, hogy Szabadka polgáraiként ezzel tartozunk Kišnek, akinek a személyisége és munkássága messze az ilyen megosztottság felett áll.

                                                                            Bogdan Laban,
                                                                       Szabadka polgármestere