Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az OPTI-BIKE projekt többszörösen jelentős Szabadka számára

2019.07.05.

A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése – OPTI-BIKE projekt keretében, melynek vezető kedvezményezettje Szabadka Város, partnerei pedig a magyarországi Tompa és Ásotthalom önkormányzata, ma konferenciát tartottak a Városháza Dísztermében. A projekt az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg a határszakasz forgalmának optimalizálása érdekében, mégpedig kerékpárutak tervezésével és építésével.

12803_1.jpg

A konferencia megnyitásakor Bogdan Laban, Szabadka polgármestere kiemelte, hogy a projekt, amely révén a Szabadkához tartozó Kelebia és Királyhalom településeken 7,9 kilométernyi kerékpárút épül, többszörösen jelentős a város számára.

- A kerékpárutak építésével, amellett, hogy az említett helyi közösségek polgárai kevésbé használják a gépkocsikat és többet a kerékpárokat, könnyebben közlekedhetnek a településeken, fokozzuk a kerékpárosok biztonságát és csökkentjük minden járművezető számára a kockázatot – mondta Bogdan Laban.

Nagyon fontos a projekt környezeti hatása is, húzta alá, mert általa csökken a szennyeződés és óvjuk környezetünket is. A polgármester kiemelte a kerékpározás egészségre gyakorolt hatását is.

- Nagyon fontos vetülete a projektnek a határon átnyúló együttműködés barátainkkal a tompai és ásotthalmi önkormányzatokból. Mivel a projektből kerékpárutak épülnek a határ mindkét oldalán, az emberek könnyebben elérik úti céljukat Szabadkán, Tompán és Ásotthalmon  - mondta Bogdan Laban.

A kerékpárutak építése mellett az OPTI-BIKE projekt révén Szabadka Város további 22 kilométernyi kerékpárút terveit készítheti el.

- Ez jó alkalom arra, hogy tovább fektessünk be pénzt a városban a kerékpáros közlekedésbe – mondta Laban polgármester.

Újhelyi Ákos projektmenedzser elmondta, hogy a projekt teljes értéke mintegy 2,5 millió euró, amiből Szabadkára 810 ezer eurós keret jut.

- Kelebia településen 3 kilométer kerékpárút épül, 4,9 km pedig Királyhalmán, s ezzel hiszem, hogy fellendítjük a határ menti kerékpáros turizmust, ami a projekt célja is – mondta Újhelyi.

Pásztor Bálint, a Szerb Köztársaság Képviselőházának tagja a projekt jelentőségéről szólt a határon átnyúló együttműködés, az egészség megóvása és a környezetvédelem szempontjából.

- Talán ezzel hozzájárulhatunk a határátkelőkön a tumultus csökkentéséhez, mert az utasok a kerékpáros határátkelést választják majd – mondta Pásztor.

Kovács Elvira, a szerb Képviselőház képviselője, az Európai Integrációs Bizottság elnökhelyettese elmondta, hogy 2014 és 2019 között az IPA projektek révén Szabadkára több mint egymilliárd euró érkezett.

-A kutatások megmutatták, hogy Koppenhágában 375 kilométer kerékpárút van, s hogy nagyon egyértelműek a gazdasági mutatók, hogy mi lenne ha a kerékpárt nem csak sportüdülésre, hanem a munkahelyre való közlekedés eszközeként is használnák – mondta Kovács Elvira.

12803_2.jpg