Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Menyílt Mórahalmon a Kolo

2019.07.08.

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program Sokszínű együttműködés (Colourful Cooperation) projektje keretében megépült Kolo Szerb Művelődési Központ ma megnyílt a magyarországi Mórahalmon. A Kolo SZMK-t Nikola Selaković, a szerb köztársasági elnök főtitkára, Vladan Vukosavljević, művelődési és tájékoztatási miniszter, Branko Ružić, államigazgatási és önkormányzati miniszter, Goran Knežević, gazdasági miniszter, Szijjártó Péter, a magyar diplomácia vezetője és Fekete Péter, a Művelődésügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg. A megnyitóünnepségen jelen voltak a magyar és a szerb kormány tagjai, Szabadka és Nagybecskerek polgármestere, Bogdan Laban és Zoran Janjić, diplomáciai képviselők, egyházi és világi tisztségviselők, a Központ stratégiai partnerei.

12806_1.jpg

Szijjártó szavai szerint az esemény nem csak Szerbia és Magyarország számára jelentős, hanem európai jelentőségű is.

- Szerbia és Magyarország viszonya a kölcsönös megbecsülésen alapul, s épp emiatt a két ország kapcsolatai jobbak mint bármikor, a két ország politikusai pedig ma a legjelentősebb témákról őszintén tárgyalhatnak – mondta Szijjártó.

Hangsúlyozta, hogy „Szerbiának példaként kellene szolgálnia más országok számára, hogy hogyan kell gondoskodni a nemzeti kisebbségek jogairól és helyzetéről”.

- Amikor azt tapasztaljuk, hogy a Kárpát-térségben egyes országokban megvonják a kisebbségi jogokat, Szerbia egy olyan modellt épített ki, amelyet más országoknak követniük kellene. Magyarország politikája az, hogy minél erősebbek országunkban a nemzeti kisebbségek, Magyarország is annál erősebb. Támogatjuk, hogy a nemzeti közösségek anyanyelvükön beszéljenek, őrizzék kultúrájukat és szokásaikat, ápolják kapcsolataikat anyaországaikkal – mondta Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta, hogy Európa csak erős nemzetekkel lehet maga is erős.

- Szerbia a Balkánon első gazdasági partnerünk, reméljük, hogy mielőbb belép az EU-ba, mi pedig mindent megteszünk, hogy ez mielőbb megtörténjen – szögezte le Szijjártó.

Nikola Selaković, a szerb köztársasági elnök főtitkára kiemelte, hogy Magyarország és Szerbia egy új, jó és színvonalas barátságot, partnerséget építenek.

- Az innenső oldalon Mórahalom, délről Palics – kapocs, láncszem, még erősebb kapcsolat a szerbek és a magyarok, Szerbia és Magyarország között, amelyek Vučić elnöknek és Orbán miniszterelnöknek köszönhetően kapcsolataik történelmi csúcsán állnak. Mindannyian, akik ma Magyarországon vagy Szerbiában élünk, abban a szerencsében van részünk, hogy a régi alapokra építünk, okulva a jóból és a rosszból . egy új, jó és színvonalas barátságot, partnerséget hozva létre – mondta Selaković.

Vladan Vukosavljević miniszter elmondta, hogy a szerb és a magyar nép évszázadok óta élnek ugyanabban a térségben, s hogy kulturális küldetése van mindenkinek, aki kultúrával foglalkozik.

- Hisszük, hogy az év végéig megnyílik Palicson a Magyar Művelődési Központ ugyanennek a projektnek a részeként, amelynek ugyanaz lesz a küldetése, mint a szerb művelődési központnak, amelyet ma nyitottunk meg Mórahalmon – mondta Vukosavljević.

A Kolo Szerb Művelődési Központ ünnepélyes megnyitását követően Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere átnyújtotta a Balkán Kulcsát Čedomir Janjićnak, Nagybecskerek polgármesterének.

A Kolo SZMK a határ mindkét oldala nemzeti, kisebbségi és nemzetközi kulturális életének sokszínűségét mutatja be. Előtérben a színházi, zenei és más művészeti ágak programjai szerepelnek.

12806_2.jpg