Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Sem Fabrizi nagykövet Szabadkán

2019.07.10.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma a Városháza Zöld termében fogadta Sem Fabrizit, az Európai Unió szerbiai nagykövetét, aki a Nézz szét magad körül elnevezésű kampány keretében ellátogatott a Regionális Hulladékgazdálkodási Központba, amelyben július 1-jén megkezdődött a berendezések tesztelése. A kampányt az Európai Unió szerbiai missziója és az Európai Integrációs Minisztérium együttesen szervezte a Környezetvédelmi Minisztériummal együttműködve, azzal a céllal, hogy a nyilvánosság jobban megismerje a köztársasági intézmények, önkormányzatok és az Európai Unió erőfeszítéseit, amelyek a szerbiai környezetvédelem javítására, a környezetvédelmi tudat erősítésére irányulnak.

12814_1.jpg

A polgármester tájékoztatta a nagykövetet a Szabadkán és Palicson megvalósuló nagyberuházásokról, a gazdasági potenciálokról, a Szabad Övezetről, amelyben mintegy 6.000 dolgozót foglalkoztatnak a világszerte ismert cégek, valamint a Palicsi- és a Ludasi tavak biodiverzitása megőrzésére irányuló projektről, amelyre a német kormány a KfW Bankon keresztül 6,5 millió eurót fordít.

- A szerb Kormány és a tartományi Kormány segítsége nélkül, amelyek partnereink minden nagy projektünk megvalósításában, biztosan nem sikerült volna mindent elvégeznünk. Nincs túl sok célunk, de amit eltervezünk, azt meg is valósítjuk – mondta Laban polgármester.

Fabrizi nagykövet elmondta, hogy mély benyomást tett rá Szabadka és amit itt végeznek, kiemelve, hogy hosszú azoknak a projekteknek a jegyzéke, amelyeket ebben a városban az EU finanszíroz, ami azt mutatja, hogy Szabadka elegendő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy jól használja fel az EU eszközeit.

- A regionális központ megépítése komplex projekt volt, amely sok elemből tevődött össze, de Szabadka büszke lehet rá, hogy Szerbiában elsőként rendelkezik a szilárd hulladékgazdálkodás integrált rendszerével – hangsúlyozta Fabrizi.

Tolmácsolta a polgármesternek Carlo Lo Cascio olasz nagykövet üdvözletét, aki ugyancsak jelen volt a Regionális Hulladékgazdálkodási Központ bejárásánál. A beruházás értéke 24 millió euró, amiből az Európai Unió 20 millió eurót adományozott.

A regionális központ megtekintésekor Horvát Tímea alpolgármester hangsúlyozta, hogy a Központ Szabadka mellett felöleli Zentát, Magyarkanizsát, Topolyát, Kishegyest, Csókát és Törökkanizsát, amelyek területén összesen 260.000 ember él. 

-Az önkormányzat odafigyel a környezetvédelemre, s a Regionális Központ megépítésével példát mutat arról, hogy miként lehet hozzájárulni az egészségesebb környezethez – mondta Horvát Tímea.

Užice és Šabac után Szabadka a harmadik szerbiai város, amelyben egy nap alatt bejárják az EU támogatásával felépített berendezéseket és megismerkednek a környezetvédelmi projektekkel.

12814_2.jpg