Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották az aratóversenyt

2019.07.13.

Az aratóversenyt, a Dužijanca egyik leglátványosabb rendezvényét ma tartották meg Györgyénben, a Szent József a Munkás templom melletti mezőn. A nap kötélfonással és hagyományos arató-reggelivel kezdődött. A versenyre ezúttal Horvátországból, Magyarországról, Bosznia és Hercegovinából, valamint a környező vajdasági falvakból érkeztek résztvevők. A reggeli után Horvát Tímea alpolgármester haranggal jelezte, hogy a 28 aratópár, ahányan összesen beneveztek a versenyre, megkezdheti a munkát.

12819_1.jpg

Horvát Tímea kiemelte, hogy Szabadka Város örömmel támogatja ezt a rendezvényt, amely a hagyományápolást tűzte ki célul.

- Gyönyörű látni, hogy sok gyermek vesz részt nem csak Vajdaságból, hanem a környező országokból is, mert a cél a hagyományápolás, azok megőrzése és továbbadása a következő generációknak – mondta Horvát Tímea.

Gordan Bakota, Horvátország belgrádi nagykövete elmondta, hogy fantasztikus érzés volt szalmabáláról elfogyasztani a reggelit.

- Bizonyos értelemben visszalépünk a múltba. Az egész rendezvény egy fontos szimbólum, amelyet meg kell őriznünk, akárcsak az összes aratóünnepséget. Új, turisztikai töltettel is el kell látni, hogy nagyobb érdeklődést váltson ki a horvátországi turisták körében is – mondta Bakota.

Az aratóverseny szokásainak és hagyományainak ápolása lehetőséget ad arra, hogy visszatérjünk a múltba, ugyanakkor felébreszti a versenyszellemet is, mondta Marinko Piuković, a bunyevác horvátok Dužijanca egyesületének igazgatója.

- Ezzel az aratóversennyel megkíséreljük megóvni mindazt, ami az aratással, az aratóünnepséggel kapcsolatos, s hogy a fiataloknak, akik hitem szerint folytatják majd a hagyományokat, megmutassuk hogyan is történt mindez a múltban – mondta Marinko Piuković.

Monsignore dr. Andrija Anišić, a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy ezen a rendezvényen nem a népviselet, a tamburások, a folklór a legfontosabb, habár mindenből van egy kevés, hanem a munka, a nehéz aratómunka a lényeg.

- Szeretnénk ezzel a rendezvénnyel, amely sorrendben az 51. kifejezni tiszteletünket ükapáink előtt, akik úgy, ahogyan azt ma mi bemutatjuk, annak idején megkeresték mindennapi kenyerüket saját maguk és a családjuk számára – hangsúlyozta Andrija Anišić.

Az aratók a hagyományoknak megfelelően már reggel hat órakor összegyűltek a mezőn, a kötélfonás és a fogaton érkező vendégek fogadását követően megtartották a részaratók szemléjét és elköltötték az aratóreggelit. A szalmaasztalokon szalonnát, kenyeret, vöröshagymát és aludttejet tálaltak.

A legjobb aratópárnak idén is Stipan Kujundžić és Ruža Juhas bizonyult.

A 2019. évi aratóversenyt a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete szervezte.

12819_2.jpg