Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Palicson megnyílt az Európai Filmek 26. Fesztiválja

2019.07.20.

A Lifka Sándor-díjak átadásával ma este a Szabadtéri Színpadon telt nézőtér előtt ünnepélyesen megnyílt az Európai Filmek 26. Fesztiválja. A díjakat Miljen Kreka Kljaković díszlettervező és Rajko Grlić rendező kapta. A hetedik művészeti ág világában, amely városunkba 26. alkalommal hozza el az európai filmek szellemét, Horvát Tímea alpolgármester köszöntötte az alkotókat, a vendégeket és a közönséget.

12826_1.jpg

Kiemelte, hogy Szabadka város számára az európai filmek palicsi fesztiválja első rendű kulturális rendezvény.

- Az európai filmek fesztiváljának köszönhetően városunkban negyed évszázada találkoznak a hazai és európai filmesek nagyjai. A fesztivál minden évben mintegy 20-25.000 ezer nézőt vonz, több mint 200 hivatásos filmes érkezik és mintegy 100 újságíró kíséri figyelemmel a filmeket – emelte ki Horvát Tímea.

Mint mondta, a fesztivál a gazdag program és a nagyszámú film mellett a képzést is szolgálja, mert a fesztivál keretében fiatalok, a majdani filmkészítők is tanulnak.

- A Város idén is támogatta a Fesztivált, a fesztiválszervezők szavai szerint pedig, akik néhány éve ügyködnek a fesztiválon, a Köztársaság, a Tartomány és a Város támogatásának köszönhetően megteremtették a Fesztivál biztonságát és stabilitását, ami lehetővé teszi, hogy idejekorán kialakítsák a tartalmakat – mondta Horvát Tímea, hozzátéve, hogy a Város a jövőben is támogatja a Fesztivált, amely kétségkívül Szabadka védjegyévé vált.

A Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium nevében Ivana Dedić, a miniszter modern alkotóművészetekért és a kreatív iparért felelős segédje mondott beszédet. Emlékeztetett rá, hogy milyen időkben jött létre a Fesztivál.

- A Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium idén is örömmel támogatta a rendezvényt, amely a filmgyártás számára nehéz időkben, negyed százada jött létre. A palicsi fesztivál a rá következő két és fél évtizedben a filmes alkotók és alkotások találkozó helye volt. Ez alatt az idő alatt a szerb és az európai filmgyártás legjelentősebb képviselői mutatkoztak be, a közönség pedig a legújabb és legjelentősebb filmes alkotásokkal ismerkedhetett meg. Ez a siker – hangsúlyozta Ivana Dedić.

Ezt az az elismerés is bizonyítja, tette hozzá, amelyet két évvel ezelőtt kapott ez a fesztivál, amellyel besorolták Európa öt legjelentősebb ilyen jellegű rendezvénye közé.

Az európai filmek palicsi fesztiváljának idei, 26. kiadása a Szabadegyetem szervezésében július 26-ig tart.

A fesztivált hagyományosan több helyszínen rendezik meg, a palicsi Szabadtéri Színpad mellett a filmeket az Eurocinemában, az Abbáziában és a Lifka Moziban vetítik. A program egy részét bemutatják az újbelgrádi Fontana Moziban is. A fesztivál előműsorában és központi műsorában a közönség több mint 130 filmet láthat Európa minden részéből a 15 különböző kategóriában és műsorrészben.

A fesztiváli program ma este Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című drámájával kezdődött, amelyet versenyen kívül mutattak be.