Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották az idei Dužijanca központi ünnepségét

2019.08.11.

Szabadkán a Szabadság téren megtartották a 2019. évi Dužijanca központi ünnepségét. A hagyományos rendezvényt 109. alkalommal tartották meg az aratás befejezése alkalmából, hálát adva Istennek a termésért, különösen a búzatermésért. Az idei aratópár, Pavle Horvacki és Snežana Skenderović nyújtotta át Bogdan Laban szabadkai polgármesternek az idei búzából készült kenyeret.

12870_1.jpg

Miután átvette a kenyeret és felmutatta az a négy égtáj felé, Laban polgármester elmondta, hogy a letűnt generációk, eleink örökségének ünneplésével – akik  a saját és a mi lényünkbe beleszőtték egyetemes értékeiket, elkötelezettségüket, szorgalmukat, szabadságukat és áldozatkészségüket – Szabadkának sikerült fejlődnie, fennmaradnia, erősödnie és egyetértésben, jószomszédi és testvéri szeretetben, összhangban élő 21 nép közös otthonává fejlődnie.

- Az osztatlan egyetértésnek köszönhetően Szabadka közösségként fejlődik, Belgrád és Újvidék mellett a legbefolyásosabb önkormányzattá válik. Természetesen ez a siker nem lenne lehetséges összefogásunk nélkül, amit felismert Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és a szerb Kormány is támogatva városunk gyorsabb fejlődését, minden polgárunk jobb életminőségét szolgáló összes projektünket – mondta Bogdan Laban.

Épp ezért a Dužijanca, mondta a polgármester, nem csak helyi, szabadkai ünnep, hanem gyöngyszem a mi Szerbiánk sokszínűségének  tökéletes búzakévéjében.

A polgármester mindenkinek megköszönte amiért csatlakoztak az ünnepséghez, majd kiemelte, hogy az együvé-tartozás erős, szilárd támasz és támpont, amely lehetővé teszi, hogy nyitott szívvel szálljunk szembe a modern világ hozta kihívásokkal.

A Szabadság téren egybegyűltekhez szólva Navracsics Tibor, az Európai Bizottság tagja, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős brüsszeli biztosa kiemelte, hogy a Dužijanca az ember és munkájának a dícsérete, de mindazoké is, akik a kultúrában, az oktatásban és társadalmi téren tevékenykednek, hozzájárulva ezáltal népük és városuk felemelkedéséhez.

- Mindaz, amit ma láttam és megéltem, a résztvevők és a nézők lelkesedése megerősítette meggyőződésemet, hogy ez a rendezvény megérdemli, hogy ne csak helyi vagy nemzeti szinten írjanak, beszéljenek róla, hanem tágabb, európai körökben is, amihez lehetőségeimhez mérten magam is igyekszem hozzájárulni – mondta Navracsics Tibor.

A program ünnepi része hagyományosan a reggeli áldással és a legszebb aratópár kikísérésével kezdődött a Szent Rókus templomban, majd a menet az Avilai Szent Teréz székesegyházhoz vonult, ahol megünnepelték az Oltáriszentséget.

A leglátványosabb a díszmenet volt, amelyben az Avilai Szent Teréz székesegyháztól a Szabadság térig a szabadkaiak és a vendégek hagyományosan láthatták a Dužijanca zászlóvivő lovasát, a határőrök díszviseletében vonuló lovasokat, a szalmából készült nagy koronát és búzakalászt, a kis királynőket a jellegzetes dalokkal, a népviseletbe öltözött részaratókat a hagyományos munkaeszközökkel, a díszes fogatokat, a művelődési egyesületek tagjait és a tucatnyi aratópárt a környező településekről, amelyekben a Dužijanca keretében már megtartották a hasonló ünnepségeket.

A Dužijanca 2019. évi központi rendezvénye a Szabadság téren este a hagyományos népünnepéllyel ért véget.

12870_2.jpg