Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték a Dužijanca napját

2019.08.15.

A városközpontban tartott díszfelvonulás és Blaško Rajić emlékszobrának a megkoszorúzása után, illetve miután Suzana Kujundžić Ostojićnak, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnökének átadták az idei búzából készült kenyeret, ma megkezdődött a Dužijanca napjának, a bunyevácok nemzeti ünnepének központi rendezvénye. Az új búzából sült kenyeret Dunja Mačković és Vladimir Vuković aratópár adta át a Nemzeti Tanács elnökének. A bunyevác nemzeti kisebbség először ünnepelte meg nemzeti ünnepét a Szabadság téren.

12873_1.jpg

Suzana Kujundžić Ostojić köszönetet mondott a városnak, a tartományi titkárságoknak és a Köztársaságnak a nemzeti ünnep megszervezéséhez nyújtott segítségért, majd emlékeztetett rá, hogy erre a vidékre a bunyevácok hozták a Dužijancát.

Tavaly csak egy dologgal voltunk szegényebbek. Bunyevácok voltunk, akiknek van saját beszédjük. Idén már egységesített nyelvvel rendelkezünk. Szeretnénk mindent megtenni, amit csak tudunk, hogy a bunyevác Szabadkán hivatalos használatban legyen, hiszen a város első alapszabályát is bunyevác nyelven írták meg, hogy visszahozzuk arra a helyre, amelyet megérdemel – mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

Az önkormányzat, Bogdan Laban polgármester és a maga nevében Zagorka Panić, a polgármester tanácsosa, városi menedzser gratulált a bunyevácoknak nemzeti ünnepük, a Dužijanca napja alkalmából, azt kívánva, hogy sokáig ünnepeljék létezésüket, sajátosságukat és erényeiket, amelyek tartósak és elengedhetetlenek ahhoz a közösséghez, amelyben élünk.

A kulturális hagyaték megőrzésével megteremtjük az identitás, a folytonosság és a sajátság érzetét. Hagyományaik ápolásával a bunyevácok évszázadokon keresztül megőrizték identitásukat, eltérőek lettek másoktól és felismerhetőek lettek mindenki más számára – mondta Zagorka Panić.

Emlékeztetett rá, hogy a bunyevácok minden időben megbízható és szilárd támaszt jelentettek.

- Gondoskodnunk kell arról, hogy az együvé tartozás, az identitás tisztelete és a másság megbecsülése maradjon jövőnk és haladásunk alapja – hangsúlyozta Zagorka Panić.

12873_2.jpg

A Dužijanca napja nem csupán a múlt és a jelen kapcsolata, hanem ablak a még jobb és haladóbb holnapra, bizonyíték, hogy a siker útjai mindig ott nyílnak meg, ahol nem lanyhul az akarat, mondta Zagorka Panić.

A szabadkai önkormányzat mindig az önök biztos partnere lesz, amelyben támogatásra lelnek nem csupán a Dužijanca napján, hanem minden más összejövetelük és eseményük alkalmából, amikor a különböző vidékek hagyományait és kultúráját örökítik át, mivel Szabadka épp arról ismert, hogy ápolja bennünket összehozó másságokat – tette hozzá Zagorka Panić.

Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásügyi titkár megköszönte annak a népszerűsítését, ami nem csupán hagyomány, hanem a modern Szerbia ismérve is.

- A hagyomány példa arra, hogy hogyan őrizzük meg emlékeinket őseinkről, ahogyan népszerűsítjük a szerénységet, a szorgalmat, az elkötelezettséget, a hitet, mindazt ami Szerbia jövője számára is szükséges – emelte ki Zoran Milošević.

12873_3.jpg