Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Királyhalmon megkezdődött a kerékpárút építése

2019.08.23.

Királyhalom és Kelebia településeken az Opti-Bike (A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése) projekt révén, amely a Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg, 7,9 km kerékpárút épül meg.  Újhelyi Ákos, a Városi Tanács gazdaságért felelős tagja ma bejárta a királyhalmi kerékpárút építőhelyét. A közbeszerzési eljárást követően a munkálatokkal a bajmoki PTP Dubrava doo vállalatot bízták meg, a munkálatok értéke pedig áfa nélkül 64,8 millió dinár.

12889_1.jpg

Újhelyi elmondta, hogy a kivitelező megkezdte a kerékpárút építésének előkészítő munkálatait, hozzátéve, hogy Királyhalmon a kerékpárút hossza 4,9 km lesz.

- Rövidesen Kelebián is megkezdjük a kerékpárút építését, ahol három kilométernyi kerékpárút épül meg. A munkálatokra 90 naptári napos határidőt szabtak. Az Opti-Bike projekt keretében kidolgozzuk a tervdokumentációt további 25 kilométer kerékpárút építésére. A projekt teljes költségvetése 2,56 millió euró, amiből az Európai Unió 85 százalékot, a város pedig 15 százalékot biztosít. A partnervárosok a magyarországi Ásotthalom és Tompa. Tompán már megkezdődött a kerékpárút építése, Ásotthalom pedig rövidesen kiírja a közbeszerzési pályázatot – hangsúlyozta Újhelyi Ákos.

A projekt fő célja a határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezésével és építésével. Fontos, hogy ez a közlekedési forma ne csak kedvelt, hanem biztonságos alternatívát jelentsen a közlekedésben mindenki számára. A beruházás hozzájárul a közlekedési balesetek megelőzéséhez, ezzel együtt a közlekedésbiztonság fokozásához, a kerékpárral közlekedő turisták számának növeléséhez, valamint az egészséges életmód és a környezettudatosság erősítéséhez.