Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Palicson megkezdődött a csatornaépítés

2019.08.26.

Szabadka Város és a Vízművek és Csatornázási KKV beruházóként Palicson mától megszervezi a csatornahálózat építését. Az elkövetkező nyolc hónapban az újvidéki Graditelj NS Építővállalat a közbeszerzési pályázat legjobb ajánlat-tevőjeként ezen a településen 15 kilométer hosszú gravitációs csatornahálózatot és 5 kilométeres szállító nyomócsövet épít ki, amelyen keresztül a településen összegyűjtött szennyvizet eljuttatják a VII-es gerincvezeték beömlő nyílásáig, majd a városi szennyvíztisztító állomásra. A beruházás a Palicsi és a Ludasi tavak biodiverzitásának és vizeinek megóvása elnevezésű projekt keretében valósul meg, amelyet a német Kormány térítésmentes eszközeiből valósítanak meg a KfW Bankon keresztül, együttműködve a Szerb Köztársaság Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumával.

12893_1.jpg

Az első ütemben, augusztus 26-tól öt kivitelezői csoport kezdi meg a csatornahálózat építését, mégpedig a következő utcákban, a következő határidőkkel:

  • Kozara, 2019. augusztus 31-ig,
  • Nikola Tesla, 2019. szeptember 7-ig,
  • Partizán, 2019. szeptember 10-ig,
  • Jasenovac, 2019. szeptember 10-ig,
  • Tó, 2019. szeptember 15-ig,
  • Sutjeska, 2019. szeptember 25-ig,
  • Marko Orešković a Lopud utcai kereszteződésnél, 2019. szeptember 25-ig.

Ezekben az utcarészekben az építkezés ideje alatt szünetel a forgalom, illetve az a szomszédos utcákon keresztül zajlik majd.

Miután ebben az ütemben befejeződnek a munkálatok, a csatornaépítés Palics más részein folytatódik majd a tervdokumentációval és az építési ütemtervvel összhangban.

A kivitelező, az újvidéki Graditelj NS vállalat igyekszik minél rövidebb időn belül elvégezni ezeket a munkálatokat, hogy mielőbb rendeződjön a közlekedés és a polgárok, az intézmények, gazdasági vállalatok élete, munkája az építkezés nyomvonalán.

A projekt teljes értéke 6.500.000 euró.

A befektetések szerkezetében az eszközök 67 százalékát Palics település csatornahálózatának és az azt a szennyvíztisztítóval összekötő nyomócsőnek a kiépítésére fordítják, 23,8 százalékát a Palicsi és a Ludasi tavak körüli védelmi sáv kialakítására (parkosítás, felügyeleti ösvények és kerékpárút), 6,2 százalékát a palicsi szennyvíztisztítás javítására költik, további három százalékot pedig biomanipulációra, azaz az alochton halfajok lehalászására fordítanak (invazív fajok, amelyek nem tartoznak a Palicsi és a Ludasi tavak ökológiai rendszeréhez).

A becslések szerint a háztartásokkal az első rácsatlakozási szerződéseket a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV a jövő év elején kötheti meg.

A csatlakozás díja 27.021,38 RSD. Amennyiben az érdeklődő előre befizeti a teljes összeget, 20 százalékos kedvezményben részesül. A díj 24 részletben is befizethető.