Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Boysen vállalat Szabadkán

2019.08.27.

A szabadkai Városi Képviselő-testület negyedik rendkívüli ülésén, amelyet a Városháza Dísztermében tartottak meg, szótöbbséggel (48 „mellette” és egy ellenszavazattal) Rendeletet hoztak a köztulajdonban levő építési telek térítésmentes elidegenítéséről a szabadkai Boysen Abgassysteme d.o.o. gazdasági társaság részére. Ezzel a rendelettel a Szabadka Város tulajdonában levő kiépítetlen építési területet, amely a kisbajmoki Ipari Övezetben található összesen 10 hektár 13 ár és 94 négyzetméteres területen, térítésmentesen idegenítik el a Boysen Abgassísteme d.o.o. részére egy közel 55 millió euró értékű beruházás megvalósítására, amely legkevesebb 507 munkás határozatlan idejű alkalmazását teszi lehetővé.

12896_1.jpg

Szabadka Város 2018. július 4-én Szándéknyilatkozatot írt alá a német Friedrich Boysen GmbH&Co. KG vállalattal, amelyben meghatározták a feltételeket egy szabadkai ipari létesítmény építéséről és 507 dolgozó alkalmazásáról, továbbá a városnak a beruházás megvalósításához nyújtandó támogatásáról.

A Boysen Management GmbH, a Friedrich Boysen GmbH&Co. KG leányvállalata megalapította a beruházót, amelyben 100 százalékos tulajdonnal rendelkezik a tervezett építkezés megvalósítása és a szabadkai ipari létesítmény működtetése érdekében.

A szabadkai Városi Képviselő-testület 2019. február 26-án Záróhatározatban fogadta el a 33924/14 helyrajzi számú kiépítetlen építési terület elidegenítésének indokoltságáról szóló tanulmányt. Ez lehetővé tette az Alsóváros K.k. található terület közvetlen megállapodás útján történő térítésmentes odaítélését a Boysen Abgassysteme d.o.o. vállalat részére.

A SzK állami támogatásokat ellenőrző bizottsága a város állami támogatásra vonatkozó bejelentése alapján (2019. július 12-én) Határozatot hozott, amellyel lehetővé tette az állami támogatás folyósítását az Alsóváros K.k. területén található, 33924/14 helyrajzi számú, a város köztulajdonát képező kiépítetlen építési terület térítésmentes elidegenítésével.

A szerb Kormány 2019. augusztus 22-én kelt Záróhatározatával előzetes jóváhagyást adott a Város köztulajdonában álló kiépítetlen építési terület térítésmentes elidegenítéséhez.

A közvetlen megállapodás lefolytatását követően a szabadkai Városi Képviselő-testület 2019. augusztus 27-én Határozatot hozott az Alsóváros K.k. területén található 33924/14 helyrajzi számú kiépítetlen építési terület elidegenítéséről közvetlen megállapodás útján a Boysen Abgassysteme d.o.o. társaság részére egy olyan beruházás megvalósításához, amely közel 55 millió eurós befektetést jelent, s legalább 507 dolgozó határozatlan idejű foglalkoztatását teszi lehetővé.

A telek piaci értéke a Szerb Köztársaság Pénzügyminisztériuma Adóhivatala szabadkai kirendeltségének becslése szerint 1.334,34 dinár/m2, vagyis összesen 135.294.069,96 dinár, illetve 135.294.069,96 euró a SZNB 2018. szeptember 4-i középárfolyama szerint.

A telek közművesített és csatlakozása van a közforgalmi úthoz.

A beruházó közvetlen megállapodás útján, térítésmentesen veszi birtokba a területet és azon a beruházási tervekkel összhangban a szerződés aláírásától számított két éven belül köteles megépíteni az új gyárépületet, valamint 2024. december 31-ig köteles az elidegenített terület minden két árnyi területéért legalább egy személyt foglalkoztatni, ami összesen 507 dolgozót jelent.

Szabadka Város polgármestere felhatalmazást kap a köztulajdonban levő építési terület térítésmentes elidegenítésére vonatkozó Szerződés aláírására. A rendelet Szabadka Város Hivatalos Lapjában történő megjelentetésének másnapján lép hatályba.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a Díszteremben ülőkhöz szólva kiemelte, hogy városunkban az eddigi legnagyobb külföldi beruházásról van szó, amelynek értéke csaknem 60 millió euró, s hogy a német Boysen vállalat nagyon gyorsan megkezdi a kipufogó-rendszerek gyártására szolgáló mintegy 40.000 négyzetméteres gyárcsarnok építését.

– Mindenkinek örülnie az új munkahelyek megnyitásának. Biztos vagyok benne, hogy a német Boysen cég, amely épp Szabadkán építi új gyárcsarnokát, nagyobb kedvezményeket is kapott a térség városaiból is. Tehát nem csak Szerbia az az ország, amely támogatja a külföldi befektetőket, hanem teszik ezt az Európai Unió országaiban is, mint amilyen Románia, Bulgária és Horvátország. A Boysen épp Szabadkát választotta, noha országunkban kapta a legkisebb támogatást, a hozzáértő, jól képzett munkaerőnek, a kedvező földrajzi fekvésnek, valamint a naprakész önkormányzatnak köszönhetően, amely gyorsan és hatékonyan válaszolt minden követelésükre. Ez nagy nyereség Szabadka számára és minden polgártársunknak gratulálok ahhoz, hogy városunkban megkezdődik az eddigi legnagyobb külföldi beruházás – hangsúlyozta Laban polgármester.

12896_2.jpg