Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Beharangozták a városnapi programokat

2019.08.27.

- Mint minden évben, most is igyekeztünk olyan sokrétű programot összeállítani, amely minden szabadkainak és vendégnek élvezetessé teszi Szabadka város napjának, szeptember elsejének a megünneplését. Az események néhány egységbe sorolhatók: hagyományosan, mint minden évben, a Városi Képviselő-testület augusztus 31-én 12 órakor kezdődő díszülését megelőzően fellép a Fúvószenekar, majd felvonják a Város lobogóját. Háromnapos szórakoztató zenés műsor lesz látható a nagyszínpadon, központi eseményként, a kis színpadon augusztus 31-re terveztünk programot, amelyben számos művelődési egyesület és oktatási intézmény, illetve általános és középiskolai tanuló mutatkozik be, emellett pedig a művelődési intézmények is gazdag kulturális programot rendeznek intézményeik keretében – jelentette be a Városháza Média Központjában tartott mai sajtótájékoztatón Jasmina Stevanović, a városnapi ünnepségek szervezőbizottságának tagja.

12898_1.jpg

A hivatalos program idén csütörtökön, augusztus 29-én kezdődik, amikor a Városháza előcsarnokában megnyílik a 2019. évi Vid-napi Képzőművészeti Telep kiállítása,   amelyet a város napja alkalmából hoznak el hozzánk barátaink a gračanicai Művelődési Otthonból, mondta Jasmina Stevanović.

- A kiállítás megnyitóját 19 órára tervezzük, 21 órakor pedig a Danilo Kiš Alapítvány a Raichle Ferenc parkban megrendezi a MING vokális kvartett koncertjét. A nagyszínpadra tervezett szórakoztató-művelődési műsor olyan lesz, amely kielégíti a különböző zenei ízléseket, a különböző korosztályok igényeit. Pénteken, augusztus 30-án a Szabadság téren felállított nagyszínpadon két koncert is lesz. 19-től 20 óráig tamburazene mellett szórakozhatunk a Szabadkai Tambura Zenekar fellépésének köszönhetően, majd 21 órától a szabadkai közönséget Nataša Bekvalac szórakoztatja, akinek a fellépései mindig szavatolják a jó hangulatot és a nagyszámú közönséget, mivel minden korosztály körében nagy népszerűségnek örvend - mondta Jasmina Stevanović.

Nataša Bekvalac megköszönte, hogy része lehet Szabadka városnapi programjának, s kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés a számára, amiért épp őt választották ki a nagy látványosság részéül.

- Igyekszünk majd jó szórakozást nyújtani a szabadkaiaknak, s hogy gyönyörű hangulattal lepjük meg városukat – mondta Nataša Bekvalac.

A kisszínpadon sorra kerülő műsor beharangozásakor Jasmina Stevanović elmondta, hogy szombaton, augusztus 31-én, a díszülést követően 13-tól 19 óráig érdekes kulturális programot terveznek, számos, elsősorban fiatal résztvevővel. 

- A programban hagyományosan részt vesznek az egyesületek, iskolák és a várost azon a napon megajándékozzák mindazzal, amit egész évben alkottak. Ezért meghívjuk minden polgárunkat, hogy jöjjön el, támogassa ezeket a fiatalokat, a kisszínpadi program résztvevőit, mivel az semmivel sem lesz kevésbé érdekes, mint a nagyszínpadi műsor – emelte ki Jasmina Stevanović.

Szombaton, augusztus 31-én ugyancsak a város központi terén – a korábbi évekhez hasonlóan – attraktív programmal mutatkozik be a Szabadkai Filharmonikus Zenekar, valamint Jadranka Jovanović operaénekes, ezért a komolyzene minden kedvelőjét meghívjuk, hogy jöjjön el, s élvezze a remek művészek fellépését.

A Szabadkai Filharmonikus Zenekar nevében Máté Krisztina elmondta, hogy a Zenekar ebben a hangverseny-idényben másodszor lép fel, s hogy az év végéig további két fellépéssel ajándékozzák meg a szabadkaiakat és a komolyzene kedvelőit.

- Köszönjük az önkormányzatnak és külön Bogdan Laban polgármesternek azt a támogatást, amely szükséges ahhoz, hogy a városban megőrizzük a kultúra magas színvonalát. Idén is a műsorban szerepelnek a népszerű komolyzenei alkotások, zenekari művek, áriák és operett-dalok Lehár, Strauss, Puccini, Offenbach, Csajkovszkij...művei. A programot ezúttal is Miloš Nikolić koncertmester, a Szabadkai Filharmonikus Zenekar igazgatója állította össze. Vezényel Mikica Jevtić, szólistaként pedig fellép a neves operacsillag, Jadranka Jovanović, valamint több fiatal szólista, Pamela Kiš Ignjatov, szoprán, Višnja Popov, mezzoszoprán és Vasa Stajkić, bariton – jelentette be Máté Krisztina.

A városnapi ünnepségek programjáról magyar nyelven Horvát Tímea alpolgármester tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Aleksandar Medaković, Szabadka Város Turisztikai szervezetének, a rendezvény szervezőjének igazgatója elmondta, hogy Szabadka Város Turisztikai Szervezete az előző évekhez hasonlóan tevékenyen részt vesz a városnap megünneplésének megszervezésében. 

- Gazdag műsor vár minden polgártársunkra és a Szabadkára látogató turistákra is. Az idei városnapi programok költségeire tervezett összeg 3.461.000 dinárt tesz ki. A Turisztikai Tájékoztató Központ a rendezvények ideje alatt hosszított munkaidővel dolgozik. Pénteken, augusztus 30-án 8-tól 20 óráig, szombaton, augusztus 31-én 9-től 19 óráig, vasárnap, szeptember 1-jén pedig 14-től 20 óráig – mondta Medaković.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a rendezvény ideje alatt a Lifka Művészmoziban és a palicsi Abbázia moziban vetítéseket terveznek, a képzőművészetek kedvelői számára pedig kiállításokat rendeznek a Kortárs Galériában, a Múzeumban, a Városi Könyvtárban, az Állatkertben, a Szabadegyetemen és a Vinko Perčić Képtárban. A Gyermekszínház hagyományosan a prozivkai parkban szórakoztatja majd a legkisebbeket.

A Városháza előcsarnokában még egy kiállítást terveznek, mégpedig a Városi Múzeum szervezésében a Szabadkai sportok királynője 1878-1941 címmel, amely vasárnap, szeptember 1-jén 9 órakor nyílik meg.

Vasárnap, szeptember 1-jén kerül sorra a III. Szabadkai Félmaraton. A városközpont, a Prozivka és a Sugárút aznap le lesz zárva a forgalom elől 9-től 13.30-ig. Megkérték a szabadkaiakat, hogy aki csak teheti, jöjjön buzdítani a versenyzőket a városközpontban, a Harcosok Sorakozója Emlékműnél, a Sugárúton, vagy a pálya mentén bárhova, támogassák a versenyzőket, akik az eddig legtömegesebb félmaratonon indulnak.

Hétfőre, szeptember 2-án 11 órára tervezik az immár hagyományos városnapi eseményt: a polgármester és a Városi Képviselő-testület elnöke a szabadkai szülészeten meglátogatja és megajándékozza a város napján világra jött újszülötteket és édesanyjukat.

A városnapi ünnepségekkel kapcsolatos komplett anyag letölthető a város hivatalos honlapjáról www.subotica.rs.