Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a 2019. évi Vid-napi Művésztelep kiállítása

2019.08.29.

A Városháza előcsarnokában ma este a városnapi ünnepségek keretében megnyílt a 2019. évi Vid-napi Művésztelep idején készült festmények kiállítása. A kiállítást a város nevében Jasmina Stevanović nyitotta meg, aki köszöntötte a gračanicai Művelődési Otthonból érkezett vendégeket, akik a városnap alkalmából Szabadkára hozták a tárlatot.

12906_1.jpg

- Köszöntöm azokat is, akik ma nem lehetnek városunkban, de gondolatban velünk vannak, mégpedig Živojin Rakočevićet, a gračanicai Művelődési Otthon igazgatóját, valamint az intézmény dolgozóit, akikkel ennyi év után nem csak munkatársak, hanem barátok is lettünk.  Kiváló együttműködést alakítottunk ki nem csak a kultúra, hanem az oktatás terén is. Minden évben szeptember elején vendégségbe jönnek a kosovói Morava-menti gyerekek, így észak és dél kiválóan funkcionál – mondta Jasmina Stevanović.

Egyúttal köszöntötte a gračanicai gyermekeket a Simonida Művelődési Egyesületből, akik a városnapi műsorok keretében lépnek fel a kisszínpadon.

- A Vid-napi Művésztelep olyan esemény, amellyel Gračanicán megkezdődnek a Vid-napi ünnepségek, s jelképesen idén a művésztelep kiállításával jelképesen megkezdődnek a városnapi ünnepségek.  Mint minden évben, a művészek a gračanicai kiállítással magukkal hozzák lelkük, vidékük, egük, életük egy részét, amely bizonyára nem könnyű, mégis teljes tüdővel és lélekkel élik meg azt – emelte ki Jasmina Stevanović.

Žarko Milenković a gračanicai Művelődési Otthon nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik eljöttek megtekinteni a kiállítást, amelyet a 2019. Vid-napi Művésztelep alkotásaiból állítottak össze.

- Szeretém a gračanicai Művelődési Otthon igazgatója, Živojin Rakočević, a 2019. évi Vid-napi Művésztelep szerkesztőjének és szelektorának, Nebojša Jevtić és Maja Todić, valamint a magam nevében megköszönni azt a barátságot és figyelmet, amelyet minden évben városuk napján nekünk szentelnek az együvé tartozás tetteként - hangsúlyozta Žarko Milenković.

A jelenlevőket tájékoztatta a Művésztelep munkájáról, amelyet minden évben Vid-napja előtt, június 1-je és 7-e között rendeznek meg.

- A  Művésztelepen kiemelkedő szerbiai művészek alkotnak, idén pedig először volt bolgár vendégünk, Marieta Konova. A Művésztelep és a többi esemény megszervezésével a gračanicai Művelődési Otthon igyekszik vendégeit megismertetni a legfontosabb Kosovó és Metóhia-i helyekkel, történésekkel, kolostorokkal, ahol ezek az alkotások is készültek a Kosovó és Metóhia-i személyes élmények alapján. A Kosovó és Metóhia-i táj, többé vagy kevésbé absztrakt módon bemutatva szemlélteti a műemléki és vallási örökséget, az ornamentika létható ezeken az alkotásokon. A képek némelyike magával hozza a régi dél leheletét a szép északra – mondta Žarko Milenković.

A kiállított alkotások: Snežana Pešić Rančić - Sahrana lipljanskog episkopa, Saša Dobrić - Kosovka, Kristina Ristić - Bez naziva, Zvonko Pavličić - Povratak u budućnost, Suzana Stojadinović – 22. krug, povratak-lavirint, Marieta Konova - Gračanica, prvi pogled, Slaviša Mihajlović - Zgarište, Jelena Živković - Inspiracija és Lazar Šošević Sukobi 1.

A kiállítás 2019. augusztus 31-ig látható.