Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Városi Képviselő-testület díszülését

2019.08.31.

A város lobogójának ünnepélyes felvonásával és a Városi Képviselő-testület díszülésével, amelyen átnyújtották a díszpolgári címmel és a Pro Urbe-díjjal járó oklevelet és plakettet, megünnepelték szeptember 1-jét, Szabadka Város napját. A Városháza Dísztermében megtartott ünnepségen jelen voltak a diplomáciai testület tagjai, a testvér- és partnervárosok képviselői, a nemzeti tanácsok, a vallási közösségek és a művelődési intézmények, az állami és a tartományi szervek, képviselői, valamint a köztársasági és a tartományi képviselők és a Városi Képviselő-testület tanácsnokai.

12910_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a Díszteremben ülőkhöz szólva kiemelte, hogy az elmúlt, valamivel több mint három év alatt komoly előrelépés történt az ipar, a gazdaság, az oktatás, a sport, és a város infrastrukturális fejlődésének minden szegmensében csakúgy, mint a társadalmi élet minden területén.

Bejelentve azt a filmet, amelyben, mint mondta, csak egy része látható annak, amit a jelenlegi városi hatalom minden polgárunk megelégedettségére elvégzett az elmúlt három évben, Laban polgármester hangsúlyozta: ez az igazság, s ez alatt az idő alatt sem a saját, sem pedig a jelenlegi városi hatalom munkáját meg sem kísérelte a valónál jobbnak és sikeresebbnek feltüntetni.

12910_2.jpg

- Ma senki sem vonhatja kétségbe, hogy Szabadka 2016 közepétől egy nagy építőhellyé változott. Köszönet Aleksandar Vučić elnöknek, a szerb Kormánynak, a tartományi Kormánynak, munkatársaimnak és mindazoknak, akik támogattak bennünket céljaink elérésében – mondta Bogdan Laban.

Szabadka minden polgárának gratulált a város napja alkalmából, majd a polgármester elmondta, hogy az elkövetkező időszakban a hangsúly az Y-elkerülő útnak és a Népszínház épületének, a Városi Stadion és a Közkórház felújításának a befejezésén, a palicsi SPA és Aqua Parknak a befejezésén, a palicsi csatornahálózat megépítésén lesz a Palicsi és a Ludasi tavak biodiverzitása megőrzésének elnevezésű projekt keretében, továbbá a német Boysen vállalat gyárcsarnokának a megépítésén és a város főterén levő zöld szökőkútnak a felújításán lesz.    

Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke elmondta, hogy mindannyiunk egységes, osztatlan felelőssége a város irányítása, amit teljes erőbevetéssel, rendkívül sikeresen végzünk.

12910_3.jpg

- Ahogy közeleg megbízatási időnk vége, mind büszkébb vagyok mindannyiunkra, és minden sikerünkre amit nehezebb lett volna megvalósítani, ha a koalíciós partnerek között nem lenne kitűnő az együttműködés és az egymás közti megértés, ha nem folyna pozitív kommunikáció a közintézményekkel, közvállalatokkal, a tartománnyal és a köztársasággal, valamint Szabadka Város Közigazgatásának minden titkárságával – emelte ki Bunford Tivadar.

A Díszpolgári címet posztumusz Danilo Kiš írónak adományozták, kiemelkedő és időtálló életművéért, amellyel hozzájárult Szabadka Város tekintélyének a növeléséhez hazánkban és külföldön egyaránt. A plakettet a Danilo Kiš Alapítvány képviselőjének nyújtották át.

A Pro Urbe-díjat Danijela Andrašić, okleveles defektológus, Gyivánovity Róbert, franicia nyelv- és irodalomtanár, valamint prof. dr. Nyers József, a műszaki tudományok doktora kapta a kiemelkedő alkotásokért és tevékenységekért, melyekkel jelentősen hozzájárulnak Szabadka város tekintélyének, anyagi és szellemi értékeinek a növeléséhez.

12910_4.jpg

A számos vendég mellett a városnapi ünnepség fényét emelte Miloš Stojaković teológus, a hilandari kolostor kiküldöttje, aki a papság nevében megköszönte azt a jelentős segíytséget, amelyet Szabadka nyújtott a legnagyobb és legjelentősebb szerb szentségnek.  Metodije archimandrita áldását továbbítva a polgármesternek adományozta a zárdafőnöknő és Hilandar védszentjének, a Háromkezű Istenszülőnek az ikonját.

A szabadkai Városi Képviselő-testület díszülését még ünnepélyesebbé tette Jadranka Jovanović opera-primadonna a Što se bore misli moje, a Carmen és a Habanera előadásával.