Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a 6. hagyományőrző napok rendezvénysorozata

2019.09.03.

A Városháza Dísztermében gazdag művelődési műsorral vette kezdetét a szerb hagyományőrző napok rendezvénysorozata, amelyet immár 6. alkalommal rendeznek meg. Ezt a rendezvényt, amelyet városunkban az Összefogva a másságban jelmondat jegyében rendeznek meg szeptember 8-ig, ünnepélyesen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg.

12918_1.jpg

- Elégedettséggel tölt el, hogy ma este önökkel lehetek a hagyományőrző napok megnyitóján. Ez a rendezvény elsősorban a szerb, de a vidékünkön élő más népek hagyományainak, kulturális hagyatékának és általánosságban a népművészeteknek a megőrzését szolgálja – mondta Laban polgármester.

A polgármester leszögezte, hogy a hagyományőrző napok olyan fesztivál, amely évről évre nagyon sikeresen valósítja meg alapkoncepcióját, vagyis hogy az emlékeket, a múltat és a szülőföld jellegzetességeit megmentse a feledéstől, hogy megőrizze a régi szülőföld kulturális identitását és hagyományait, majd kiemelte, hogy tény: ennek a kulturális-művészeti rendezvénynek a programja, humanitárius és sportjellege mellett mind gazdagabb, sokrétűbb és színvonalasabb.

- A szabadkai önkormányzat a jövőben is lehetőségeihez mérten támogatja a különböző vidékek hagyomány- és kultúra-megőrző rendezvényeit, annál is inkább, mivel a tolerancia megőrzése és ápolása, a másság elfogadása iránti nyitottság nagyon fontos egy Szabadkához hasonló többnemzetiségű közösség számára – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Borivoje Vukajlović, a szerb hagyományőrző egyesületek szövetségének elnöke elmondta, hogy a hagyományőrző napok a kultúra, a zene, a szórakozás, az amatőr előadók és a humanizmus fesztiváljává növi ki magát, hozzájárulva Szabadka és országunk népszerűsítéséhez.

- Szándékunk kitartani a szerb kultúra és hagyományok őrzőiként, s hogy hű őrzői maradjunk Szent Száva kultuszának és pravoszláv fogadalmunknak. Isten áldja rendezvényünket, s kívánom, hogy a hagyományőrző napok még sok éven át tartsanak – üzente Vukajlović.

Duško Ćutilo, a VAT területén élő menekült, elüldözött és szétköltöztetett személyeket segítő alap igazgatója többek között elmondta, hogy a tartomány területén 70 hagyományőrző egyesület működik, amelyek a szerb nép kultúráját, hagyományait és szokásait ápolják, s hogy az alap támogatást nyújt minden egyesületnek, amelyek népünk gazdag kulturális és történelmi hagyatékát ápolják és népszerűsítik.

A művelődési műsorban fellépett a szabadkai Mironosice kórus, amely a Bože pravde himnusszal nyitotta meg a ma esti programot, továbbá a nagybecskereki Sveti Serafim Sarovski kórus, Selena Pedić és Jovana Mirović, a topolyai Vuk Stefanović Karadžić SZME kér fiatal színésznője, valamint Milica Bakrač nikšići szerb írónő, akinek Borivoje Vukajlović átnyújtotta a szerb hagyományőrző egyesületek szövetségének díszoklevelét.

12918_2.jpg