Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Látogatás a jasenovaci Emlékparkban

2019.09.07.

Szabadka Város küldöttsége ma a Szerb Köztársaság Államigazgatási és Önkormányzati Minisztériumának és Jovan pakraci-szlavóniai episzkópának a meghívására ellátogatott a horvátországi, jasenovaci Emlékparkba.

12926_1.jpg

A szabadkai küldöttség, miután lerótta kegyeletét a jasenovaci áldozatok emléke előtt, a Keresztelő Szent János Születésének szentelt kolostor vendégházában megbeszélést folytatott Jovan pakraci-szlavóniai püspökkel.

Városunk képviselőit tájékoztatták a pakraci-szlavóni püspökség erőfeszítéseiről, amelyeket a Szlavóniában élő szerbek lelki életének a megújítása érdekében tesz. Abban a térségben a polgárháború és a Villám akció gonosztettei során 55 szerb szentélyt romboltak le, a jasenovaci kolostort, valamint a pakraci székesegyházat pedig megrongálták és megszentségtelenítették. 

Jovan püspök úr hangsúlyozta, hogy jelenleg a legtöbb erőfeszítést a jasenovaci kolostor felújítására fordítják, amely az újkori jasenovaci vértanúk egyházi megemlékezésének központi helyszíne, s ahova minden évben mind több és több zarándok, hivatalos küldöttség látogat el. A kolostor vendégháza nem rendelkezik elegendő kapacitással az érkezők megfelelő fogadásához, ami idén is nyilvánvalóvá vált.

A tervekben szerepel a kolostor melletti, a háborúban megsemmisített régi szerb iskola felújítása is, amelyben a jasenovaci megtorlások áldozatainak szentelt emlékkönyvtár működött.

A város képviselői kifejezték azon elszántságukat, hogy Szabadka anyagilag támogassa a felújításokat s hogy hozzájáruljon az emlékek ápolásához az oktatásban, a kolostori és az emlékparki látogatások szervezésével, valamint a horvátországi szerb kisebbséggel való kapcsolatok erősítéséhez.