Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

2019.09.22.

A megnyitóünnepséggel és a Kis herceg-életműdíjak átadásával ma a szabadkai Gyermekszínházban megkezdődött a 26. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál, a világ egyik legnevesebb gyermekszínházi fesztiválja. A Kis herceg-életműdíjat Branka Veselinović színésznő és Ranko Risojević író kapta a kultúra és a gyermekszínházi művészetek fejlődéséhez nyújtott kimagasló hozzájárulásáért. A fesztivált a szabadkai Szabadegyetem szervezésében több helyszínen rendezik meg szeptember 22-e és 27-e között.

12946_1.jpg

A közönséget és a külföldi vendégeket Szabadka Város nevében Miroslava Babić, a Városi Tanács kultúráért felelős tagja köszöntötte, kiemelve, hogy a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál kimagasló művészeti eredményeinek és a korszerű gyermekszínjátszásra gyakorolt hatásának köszönhetően Szabadka Városát a színházművészeti és kulturális térképek középpontjába helyezi itthon és külföldön egyaránt.

- Az előadások rendkívüli színvonala, a kreatív játékon, a bábok mozdulatain keresztül elmesélt történetek, a hang, a zene, a díszletek, a jelmezek tovább gazdagítják a gyermekek határtalan képzeletét. A fesztivál minden kis lény számára új dimenziókat nyit, hogy az elmesélt mesék legszebb képeit vigyék magukkal – emelte ki Miroslava Babić, hozzátéve, hogy a szabadkai önkormányzat felismerte a bábszínházi és színművészeti fesztivál jelentőségét a gyermekek számára, s ezért minden szükséges támogatást megad a fesztivál számára.

- A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál 25 éves útja során a mi gyermekkorunkon is nyomot hagyott, feltárta előttünk az őszinte barátság, az igazság, a szeretet, a tisztelet, a munka értelmét és értékét – hangsúlyozta Babić.

Idén a Kis herceg-életműdíjat Branka Veselinović színésznő és Ranko Risojević író kapta a kultúra és a gyermekszínházi művészetek fejlődéséhez nyújtott kimagasló hozzájárulásáért.

Branka Veselinović a díjat otthonában vette át, két nappal a 101. születésnapja után. Üdvözölte a világ minden tájáról érkezett résztvevőket, s elmnondta, hogy rendkívül boldog, amiért az UNICEF egykori nemzetközi nagyköveteként ilyen elismerésben részesült.

- Sokan nem élnek meg ilyen magas kort, s én egyike vagyok azon keveseknek, akik ebben a korban elégedetten, tisztességgel, becsülettel és nagy izgalommal vehetik át ezt az elismerést. Művészi és emberbaráti tevékenységemnek köszönhetően megérhettem, hogy ezzel a díjjal köszöntsenek 101. születésnapomon – mondta Branka Veselinović.

Zoran Đerić, a fesztivál szelektora elmondta, hogy Ranko Risojević személyével és munkásságával először a nagy matematikusokról szóló könyvön keresztül ismerkedett meg, amelyet épp az idei életműdíjas írt.

- Ranko egyike volt azoknak, akik engem, sok más kisfiúhoz és kislányhoz hasonlóan bevezetett a matematika érdekesebb, szórakoztatóbb világába. Hiszem, hogy az a játék, amely még akkor, irodalmi munkájában vette kezdetét, folytatódott mind a mai napig – mondta Đerić, emlékeztetve rá, hogy Risojević munkássága abból a szempontból is jelentős, hogy ő volt a hazai szerzők egyike, akik elsőként készítettek előadást a karácsony témájára. 

Ranko Risojević a közönségnek elszavalta Pjesnik /Költő/ című versét, és röviden mondott köszönetet: „Életem egyik legszebb napját szerezték számomra.”

A fesztivál versenyprogramját az újvidéki Ifjúsági Színház nyitotta meg Na vukovom tragu (A farkas nyomában) című előadásával a szabadkai Népszínház Jadran színpadán. Az előadást Jack London A vadon szava című regénye ihlette, a rendezője pedig Jakub Maksimov.

Hétfőn három előadás szerepel a versenyműsorban. A magyarországi Harlekin Bábszínház Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi című előadása, az orosz Petruska Színház a Halász és a halacska meséje című előadást, a kínai Xi’an Művészeti Színház 24 nagymama című előadása lesz látható.