Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Kétmilliárd Szabadka gyorsabb fejlődésére

2019.09.23.

Đorđe Milićević, a tartományi Kormány alelnöke ma munka jellegű szabadkai látogatása során kijelentette, hogy a tartományi Kormány az elmúlt három és fél év alatt kétmilliárd dinárt fektetett be Szabadkán a fontos infrastrukturális projektekbe az egészségügy, az oktatás, a sport, a vízellátás, csatornázás és úthálózat-fejlesztés terén.

12947_1.jpg

Mint azt Milićević elmondta, Bogdan Laban szabadkai polgármesterrel arról a lehetőségről tárgyaltak, hogy kibővítsék a szabadkai termelői-üzleti övezetet. Felszereltségét és forgalmát illetően ez a legjobb üzleti övezetek egyike, a legújabb befektető betelepülésével pedig kapacitásai teljes egészében megteltek. Ugyancsak megbeszélést folytattak arról, hogy a tartományi Kormány újabb turizmus-ösztönzési modelleket és intézkedéseket hozzon, s mint kiemelték, Szabadka a lehetőségeket tekintve az egyik fontos idegenforgalmi célállomás.

Milićević a tartományi Kormány küldöttségének élén ma ellátogatott több olyan helyszínre, ahol Szabadka Város működését illetően fontos beruházások valósultak meg. A küldöttségben volt még Vladimir Batez, tartományi sport- és ifjúságügyi titkár, Vuk Radojević, tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár, valamint Ognjen Bjelić, tartományi régióközi együttműködési és önkormányzati titkár.

A Žarko Zrenjanin iskolában szanálták a tornaterem falait, az 1,8 millió dinár értékű munkálatokat pedig a Tartományi Sport- és Ifjúságügyi Titkárság finanszírozta. Ugyancsak a Tartomány Szabadka Várossal együtt biztosította a pénzt a Mačva utcai, 400 méternyi szennyvízelvezető csatorna megépítésére. A munkálatok 17,5 millió dinárba kerültek.

A tartományi Kormány küldöttsége ellátogatott a Gerontológiai Központba is, ahol a köztársasági és a tartományi Kormány, valamint Szabadka Város támogatásával rendkívül jó feltételeket teremtettek legidősebb polgártársaink elhelyezésére. A tartományi Kormány a Gerontológiai Központ fejlesztési projektjeire eddig 65 millió dinárt fordított, míg a Kolevka Gyermekotthon szolgáltatásai minőségének a javítására 32,3 millió dinárt hagytak jóvá.

- Ma csak három fontos szabadkai beruházást jártunk be, bár sok van, amelyek most vannak folyamatban s amelyek értékesek mind beruházói, mind egyéb más szempontból – mondta Milićević, kiemelve ezek közül a palicsi wellness-központot, a Szabadka Népszínházat és másokat.

- Mindez azt mutatja, hogy Szabadka ma egy nagy építőhely, s hogy a vezetőség igyekezetének köszönhetően jelentős eszközöket sikerült biztosítani a köztársaságtól és a tartománytól – hangsúlyozta Milićević, kiemel e, hogy Szabadka rendezett város, amely világos jövőképpel és fejlesztési stratégiával rendelkezik.

Bogdan Laban polgármester megköszönte a tartományi Kormánynak a látogatást és a nagy számú szabadkai projekthez nyújtott támogatást, majd kiemelte, hogy Szabadkán a Köztársaság által az Y-leágazásra biztosított eszközökkel együtt 2016 júniusának vége óta 4-5 milliárd dinárt fektettek be.  

- Azok mellett a projektek mellett, amelyekről Đorđe Milićević, a tartományi Kormány alelnöke beszélt, a végéhez közeledik a Szabadkai Közkórház teljes felújítása projektjének a kidolgozása is. A beruházás teljes értéke 35 millió euró. Ugyancsak felújítják a szabadkai Városi Stadion lelátóit is. A munkálatok az év végén kezdődnek, értékük pedig eléri a 20 millió eurót. Biztos vagyok benne, hogy a Köztársaság és a Tartomány támogatásával, Szabadka minden polgárának megelégedettségére az elkövetkező időszakban is ugyanilyen ütemben folytatódnak a beruházások az egészségügybe, az oktatásba, a sportba, a kultúrába, városunk közműveibe - hangsúlyozta Laban polgármester.

12947_2.jpg