Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Legidősebb polgártársaink megünnepelték a napjukat

2019.10.01.

A legidősebb szabadkaiak ma a város központi terén Együtt az idősek védelméért 2019 jelmondat jegyében megünnepelték október 1-jét, az idősek világnapját. A rendezvényhez számos, az idősekről gondoskodó intézmény, egyesület és szervezet csatlakozott.

12959_1.jpg

Suzana Paunović, az Emberi és Kisebbség-jogi Iroda igazgatója kiemelte, hogy az állam jelentős eszközöket fordít a legidősebb polgárok anyagi támogatására, s hogy az idős kor nem egyenlő azzal, amiről a közhelyek és előítéletek szólnak.

- Ők nem csak beteg, mozgásképtelen, magatehetetlen személyek, hanem emberek, akik bekapcsolódnak közösségükbe, akik még mindig hozzá tudnak járulni annak életéhez, emberek, akiktől tanulhatunk, s ez olyan tőke, amelyre az államnak és a társadalomnak, mindenekelőtt pedig a fiataloknak számítaniuk kell – mondta Suzana Paunović.

Szabadka Város az idei költségvetésében 48,3 millió dinárt különített el a Gerontológiai Központ működésére, valamint a házi ápolásra és segítségnyújtásra, emlékeztetett Ilija Đukanović, a Városi tanács tagja, majd hozzátette, hogy a szabadkai önkormányzat támogat más, az idősekről gondoskodó intézményeket és szervezeteket.

- Támogatunk más egyesületeket és szervezeteket, amelyek az idősekről gondoskodnak, mint amilyen a Karitász, a Kolo srpskih sestara, a nyugdíjasok városi egyesülete, amely az egyik legnagyobb és legaktívabb, míg a 65 évesnél idősebbek és az alacsony nyugdíjakkal rendelkezők számára ingyenes tömegközlekedést biztosítunk. Nem feledkezhetünk meg idős polgártársaink tudásáról és tapasztalatáról sem, s igyekezni fogunk jövőre még több pénzt biztosítani minden tevékenységükre és támogatási formára – üzente Đukanović.

Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója elmondta, hogy legidősebb polgártársaink a Gerontológiai Központban egész évben különböző tevékenységeket folytatnak, számukra gyakran szerveznek ünnepségeket a jeles évfordulók, ünnepek alkalmából, tematikus esteket, jelmezbálokat, „ülő utazásokat” és más kreatív foglalkozásokat. Ez csak néhány formája annak a bemutatására, hogy az idős kor is lehet szép.

- Együtt. Ez a mai nap üzenete és köszönet az Emberi és Kisebbség-jogi Irodának, valamint a Karitásznak, hogy egész évben, az év 365 napján együtt gondoskodunk legidősebb polgártársainkról. Elhatároztuk, hogy ma együtt megmutatjuk, mit teszünk, milyen szolgáltatásokat nyújtunk, holnaptól pedig folytatjuk rendszeres tevékenységeinket és terveink megvalósítását – hangsúlyozta Ivanišević.

Szabadka Város területén 32.000 nyugdíjas él, Szabadka lakosságának átlag életkora pedig a legutóbbi felmérések szerint meghaladja a 42 évet.

12959_2.jpg