Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka Moszkva, London és Tokió társaságában

2019.10.02.

A szabadkai Városháza október 6-án feliratkozik a legrangosabb hangverseny-termek sorába, mint amilyenek a Csajkovszkij Konzervatórium, a Rahmanyinov Hangversenyterem, a Szabornaja palata, a tokiói Sumida Trifoni Hall... Szabadkán lép fel ugyanis Andrej Gugnin neves orosz zongoraművész, aki idén Londonban, Moszkvában, Tokióban, Jeruzsálemben, Belgrádban és más világvárosokban lép fel.

12960_1.jpg

Alig öt nappal szabadkai fellépése előtt Gugnin hangversenyt ad a Csajkovszkij Konzervatóriumban, a legismertebb orosz hangversenyteremben.

- Rendkívül fontos, hogy egy olyan világhírű zongoraművész, mint amilyen Gugnin fellép városunkban, mert ez Szabadkát a világvárosok sorába emeli. Számos tényező járult hozzá, hogy mindannyiunk nagy örömére együttesen vehetünk részt egy ilyen jelentős szabadkai esemény megvalósításában és együtt élvezhetjük ezt a fellépést: a Városháza Díszterme csodás építészeti megoldásai mellett fantasztikus akusztikával rendelkezik, itt található a szabadkai Zeneiskola mellett az egyetlen hangversenyzongora a zongoragyártás legnevesebb üzeméből. A szabadkai közönség jól tudja, mi a minőség, a színvonalas zenei produkció. A komolyzene művelése, az igazi kulturális értékek ápolása Szabadka városában hagyománynak számít. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a szabadkai Zeneiskola az egyik legrégebbi zeneiskola nem csak nálunk, hanem az egész térségben is. Úgyszintén fontos, hogy Gugnin ellátogat a Zeneiskolába és egyfajta nyilvános órát tart a szabadkai tanulóknak – mondta Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára.

A neves zongoraművész, A. Gugnin, aki a zenekritikusok szerint generációjának egyik legizgalmasabb zongoristája, a szabadkai közönségnek Csajkovszkij és Chopin műveivel mutatkozik be.

- Gugnin elfogadta Bogdan Laban szabadkai polgármester meghívását, hogy lépjen fel egy olyan városban, amelyben több mint 20 nemzet él, s amely a multikulturalizmus igazi gyöngyszeme. Emellett Gugnint megnyerte az a tény is, hogy a szabadkai Városháza Díszterme gyönyörű építészeti megoldásaival és tökéletes akusztikájával kiváló hangversenyterem is egyben. Ugyancsak a Városházán található az egyetlen hangverseny-zongora a Vajdaságban, a legnevesebb, Steinway márkájú, amilyenen a világ legnevesebb zongoraművészeinek a 98 százaléka muzsikál – mondta Ana Vrbanec, a Piano Land képviselője, a STEINWAY&SONS zongoramárka kizárólagos képviselője, a koncertidény szervezője. 

Dragana Nikolić, a Zeneiskola igazgatónője kiemelte, hogy Szabadka és a szabadkai tanulók számára rendkívüli jelentőségű, hogy olyan világhírű csillaggal találkozhatnak és beszélgethetnek, amilyen Gugnin.

- Hiszem, hogy tanulóink élvezni fogják a világhírű virtuózzal való találkozást. Rendkívül hálás vagyok Szabadka Városnak, hogy iskolánk és gyermekeink számára lehetővé tette ezt a találkozást. Ezzel a virtuóz művésszel való találkozás fontos ösztönzést jelent a számukra, hogy még szorgalmasabban munkálkodjanak álmaik, ambícióik megvalósításán - mondta Nikolić.  

Mivel a terem korlátozott befogadóképességű, az érdeklődő polgárok péntekig, 2019. október 4-én 15.00 óráig jelentkezhetnek a Városháza protokoll-szolgálatának 551-219-es és 554-688-as telefonszámán.

A hangverseny védnöke Szabadka Város, támogatója a Zvonko Bogdan Borászat, a koncert szervezője pedig a belgrádi Piano Land. A koncert vasárnap, október 6-án 20.00 órakor kezdődik.

12960_2.jpg