Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezés Szabadka felszabadulásának 75. évfordulójáról

2019.10.08.

A Városháza Dísztermében megtartott díszüléssel kezdetét vette az ünnepségsorozat október 10-e, Szabadka II. világháborús felszabadulásának a napja alkalmából. 

12973_1.jpg

A Szerb Köztársaság Kormánya, Bogdan Laban, szabadkai polgármester és a maga nevében Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője mondott beszédet. Emlékeztetett 1944. október 8-ára, azok hősiességére és áldozatára, akik, mint mondta, életükkel fizettek az utánuk jövő generációk gondtalan gyermekkoráért.

- A mai napon, 18 óra körül az I. Szabadkai partizánosztag harcosai azt a hírt kapták, hogy minden utat elfoglaltak, s hogy a Vörös Hadsereg előőrse a város közelébe ért. Ez erős ösztönzést és energiát adott a harcosoknak mindahhoz, ami a rá következő napokban Szabadkán történt – emlékeztetett rá Dragi Vučković.

Nem tudom, mondta, hogy lesz-e elég mód kifejezni ezért a hálánkat.

- Jovan Mikić és harcostársai hősiessége nem csak katonai akcióról szólt, hanem arról is, hogy hogyan viszonyulunk az élethez, mi az, amit szívből teszünk... Most egy másfajta küzdelem folyik, a történelem és a fasizmus revíziója, amely nem nyíltan történik, hanem kifinomult eszközökkel, s az identitásvesztést eredményezi. Szabadkának meg kell őriznie ezt az identitást, mert az a bizonyítéka annak, hogy együtt élhetünk, s hogy az élet a legszebb a különböző emberek közösségében – hangsúlyozta Dragi Vučković.

Maksim Bakrač, a Harcos Szövetség szabadkai városi szervezetének elnöke üdvözölte a jelenlevőket,mindenekelőtt a még ma is élő egykori harcosokat, majd hangsúlyozta, hogy október 10-e a város történetének legfontosabb dátuma, amikor arra a napra emlékezünk, amikor a Jugoszláv Népfelszabadító hadsereg  és az I. Szabadkai Partizánosztag a Vörös hadsereggel együtt megtörte az ellenség ellenállását és Szabadkának, valamint polgárainak meghozta a régen várt szabadságot.

- Szabadkáról több mint 2.000 fiatal férfi és nő csatlakozott a VIII. Vajdasági Rohambrigádhoz. Ma azokra emlékezünk, azok emlékének adózunk, akik hősiesen harcoltak, s a nagy, súlyos csatákban életüket áldozták a szabadságért. Ők a hősök, az örök harcok és örök idők hősei, vitézei, akik csak egy dologról álmodoztak, a szabad hazáról, szülőházról, boldog családról, amely a nehéz időkben is fáradhatatlanul dolgozik és építi a jobb, erősebb hazát. A haza védelme a legmagasztosabb tett. Nincs nemesebb és magasztosabb szolgálat, mint a szülőföld, a haza, a nép védelme – mondta Maksim Bakrač.

Nekünk, utódoknak hálásnak kell lennünk a katonáknak, a tiszteknek és a harcosoknak minden felszabadító háborúban, azért, mert azokban a háborúkban a nép volt a hadsereg és a hadsereg volt a nép.

- Mi a hazafias érzésekből építkezünk, büszkén eleink dicső tetteire. Ők önzetlenül adományozták nekünk a szabadságot, s nincs jogunk elfeledni, hagyni feledésbe merülni ezt a ragyogó kincset – hangsúlyozta Maksim Bakrač.

Mile Tasić, a Szerb Művelődési Központ elnöke síkra szállt azért, hogy Szabadkán a fasizmus feletti győzelem és a felszabadulás napját örökké megünnepeljük, s hogy még nagyobb figyelmet kell fordítanunk a hazafiasság érzésének fejlesztésére a fiatal korosztályok körében.

Jó, hogy a nagy évforduló alkalmából megjelent az I oni su maštali o slobodi című könyv, amely tartós nyomot hagy, a három költő, Mihajlo Kmezić, Geza Babijanović és Maksim Bakrač verseikben úgy szólnak hozzánk, ahogyan azt tették a fasizmus ellen harcolók a szabadságért küzdve – mondta Tasić.

Szabadka felszabadulásának napján, október 11-én 11.00 órakor megkoszorúzzák a fasizmus áldozatainak emlékművét. A sétaerdei pravoszláv temetőben az elesett vörös katonák emlékhelyét 12.00 órakor koszorúzzák meg. A kegyelet virágait a Szerb Köztársaság Kormányának és Szabadka Városnak a küldöttségei helyezik el.