Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Városi Képviselő-testület 25. ülését

2019.10.10.

A Városháza Dísztermében megtartotta 25. ülését Szabadka Város Képviselő-testülete, amelyen záróhatározattal fogadták el a Szabadka Város költségvetésének 2019. január 1-je és június 30-a közötti megvalósításáról szóló beszámolót, majd pedig rendeletet hoztak Szabadka Város 2019. évi költségvetéséről szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről. A mai ülésen megvitatott 56 napirendi pont között a tanácsnokok ugyancsak záróhatározattal fogadták el a szabadkai Városi tanács tagja megbízatásának a megszűnését.

 12976_1.jpg

Szabadka Város költségvetése a 2019. év január-júniusi időszakában 2,9 milliárd dinárral rendelkezett, ami az éves előirányzat 32 százaléka. Az előző év azonos időszakának bevételeihez és kiadásaihoz képest a költségvetés 11,76 százalékkal több pénzzel rendelkezett.

A tervezett forrásbevételek és átutalások 38,84 százalékban valósultak meg, ami jó eredménynek számít a folyó év első felére tervezett megvalósításhoz képest. A rendelkezésre álló városi költségvetési keret 87,60 százalékát, vagyis 2.558.608.875,94 dinár költöttek el. Az éves szinten tervezett költségek és kiadások 28,03 százalékban valósultak meg.

A költségeket és kiadásokat az esedékességi időn belül teljesítették.

A költségvetés újraelosztásáról azért kellett dönteni, mert a város 2018. évi zárszámadása 374 millió dináros többletet mutatott. Az újraelosztás másik oka, hogy a Szabadka város számára az év folyamán más hatalmi szintekről jóváhagyott és átutalt eszközöket, illetve adományokat, a javasolt projektekkel összhangban a megfelelő költségvetési előirányzatokhoz sorolják be.

A módosításokat követően a költségvetési keret 7.997 millió dinár, a saját bevételi számlával rendelkező közvetett költségvetési intézményeknek javasolt egyéb eszközök pedig 283 millió dinárt tesznek ki. A javasolt költségvetési keret szerkezetében az előző évből áthozott, el nem költött összeg 374 millió dinár, a tervezett folyó jövedelem összege 6.744 dinár, a tervezett költségvetési bevételek összege pedig 879,5 millió dinár.

A költségek és kiadások keretében szerkezeti változásokat javasoltak a beruházási kiadások javára. A folyó kiadások kerete 5,3 milliárd dinár, ami 388 millió dinárral kevesebb, a beruházási kiadásokat pedig 2,2 milliárdos összegben tervezték, ami 237 millió dinárral több.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a  sajtó képviselőinek kijelentette, hogy ez a 2019. évi költségvetés első módosítása. Az eszközök más hatalmi szintekről is érkeznek, s természetes, hogy azok némelyikét egyik helyről a másikra helyezzük át.

- Bizonyos megtakarításokat is elértünk, gondot viseltünk a kiadásoknál a beruházásokra.  Mintegy egymilliárd dinárt kaptunk a köztársaságtól és a tartománytól a Gerontológiai Központ különböző projektjeire, a menekültek lakásaira, a művelődésre, a Makszim Gorkij utcára – emelte ki a többi között Laban polgármester.

Szabadka Városi Képviselő-testületének tanácsnokai ma titkos szavazással, 41 mellette, hét ellene és egy tartózkodással elfogadták a változásokat a Városi Tanács összetételében a mezőgazdaság területén, mivel Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdaságért felelős eddigi tagja visszavonhatatlanul lemondott tisztségéről. Osztrogonác helyére Bognár Pásztor Hajnalka okleveles agrármérnököt nevezték ki.

A tanácsnokok határozatot hoztak arról is, hogy a Szabadkai Gyógyszertárak igazgatójává Jasmina Vukša okleveles gyógyszerészt nevezzék ki.

Szabadka Város Képviselő-testülete 25. ülésének anyaga - http://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/hu.