Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Nedimović miniszter négy mezőgazdasági farmra látogatott

2019.10.15.

Branislav Nedimović, a szerb Kormány mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere, valamint Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma négy mezőgazdasági farmra látogatott: felkeresték Miroslav Vukajlović mišićevói fejőstehén-farmját, Mirko Orčić györgyéni és Vladimir Žužić visnyeváci hízóborjú-farmját, valamint Stevan Cerovac dusanovói juh-farmját. Nedimović miniszter kijelentette, hogy Szabadkáról érkezik minden huszadik támogatási kérelem, s hogy a városunk területén gazdálkodó földműveseknek tavaly csaknem nyolcmillió euró támogatást fizettek ki.

12990_1.jpg

Nedimović miniszter emlékeztetett rá, hogy a földművesek számára lehetővé tették az állami f9ldek tízéves bérletét, majd bejelentette, hogy a szarvasmarha-hizlalásra az állam 2020-ra külön ösztönzést hoz, mivel – mint mondta – szükségünk van genetikai potenciálra, ami annál is fontosabb, mert mind több kihívás és mind több kiviteli lehetőség áll előttünk.

- Csak tavaly Szabadka Város területén a gazdaságoknak az állam csaknem nyolc millió euró támogatást adott, és Szerbiában az összes, mintegy 160.000 benyújtott támogatási kérelem közül minden huszadik ebből a városból érkezett. A több mint 8.000 szabadkai támogatási kérelem azt mutatja, hogy az itteni földművesek jól tájékozottak a támogatási rendszerekről és az állam nyújtotta jogaikról a mezőgazdasági földek igazgatásával és a pénzügyi támogatásokkal kapcsolatosan – hangsúlyozta Branislav Nedimović.

Laban polgármester annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az állam segítségével tovább fejleszthetjük a mezőgazdaságot, a falusi életminőséget, s a falvakban tarthatjuk a fiatalokat.

- Szabadka Város ugyancsak bizonyos eszközöket különít el a mezőgazdasági termelőknek nyújtott rövid futamidejű kölcsönökre – emelte ki Bogdan Laban.

Miroslav Vukajlović elmondta, hogy kifizetődik tejtermeléssel foglalkozni. Farmján 40 fejőstehén van, a farm pedig a Minisztériumtól visszakapta a gépek, fejőgépek és fejőstehenek beszerzésére fordított eszközök felét.

Branislav Nedimović miniszter és Bogdan Laban polgármester mellett a mezőgazdasági farmokat megtekintette Srđan Samardžić, a Városi Tanács tagja és Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője is.

12990_2.jpg