Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka a fizika és rokontudományok oktatásáról szervezett nemzetközi konferencia házigazdája

2019.10.17.

Ma a Városháza Dísztermében megnyílt a II. Nemzetközi konferencia a fizika és a rokontudományok oktatásáról. Mintegy 150 hazai és külföldi általános és középiskolai tanító és tanár, fizika-szakos tanárnak készülő egyetemi hallgató, valamint 30 tudós és egyetemi tanár Szerbiából, Magyarországról, Lengyelországból, Olaszországból, Bulgáriából, Csehországból, Észak-Macedóniából, Szlovéniából, Horvátországból és Montenegróból. A konferencia október 19-ig tart a Fizikusok Szerbiai Egyesülete szervezi az IK Klett-tel, az MPNT-vel és Szabadka Várossal együtt, amely immár másodszor a házigazdája ennek a jelentős tanácskozásnak.

12995_1.jpg

A jelenlevőket és mindazokat, akik részvételükkel hozzájárulnak a fizika és rokontudományok oktatásáról szóló nemzetközi konferencia sikeréhez, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, a városvezetés és a maga nevében Zagorka Panić városi menedzser köszöntötte.

Ez a rangos összejövetel, mint mondta, lehetővé teszi a határon átnyúló tapasztalatcserét, a projekpartnerséggel kapcsolatos megbeszéléseket, a probléma-felismerést és –megoldást, a munka és a tudás, illetve mindannak a népszerűsítését, ami nagy és jelentős eredmények eléréséhez vezet, hiszen ez teszi lehetővé számunkra a fennmaradást és az életminőség javítását.

- Fontos feladat a tudományt érthetővé tenni a fiatalok számára. A fizika és a rokontudományok tanulása során szerzett ismeretek lehetővé teszik a fiatalok számára, hogy sikeresebben kommunikáljanak a korszerű technológiai társadalomban, hogy felismerjék és jobban megértsék a mindennapi élet természeti jelenségeit, hogy megértsék a nap- és a holdfogyatkozást, hogy meg tudják védeni magukat az áramütéstől és a villámcsapástól, hogy megbecsüljék a lemért tömeg pontosságát azért, hogy megszabaduljanak az előítéletektől és manipulációktól. Nikola Tesla azt írta: „Mi mind egyek vagyunk. Az embereket láthatatlan erők kötik össze. Az idő nem létezik...Számomra az elektromosság a minden...” mondta Zagorka Panić.

Prof. dr. Ivan Dojčinović, a Szerbiai Fizikusok Egyesületének elnöke megköszönte a házigazdának, Szabadka Városnak a fizika és rokontudományok oktatásáról szóló, sorrendben második nemzetközi konferencia szervezéséhez nyújtott segítséget, majd hangsúlyozta, hogy a fizikaoktatás, akárcsak a több általános- és középiskolai tantárgy oktatása a tudomány hatáskörébe kell, hogy tartozzon.

- Korszerű időket élünk. Az élet gyors, az újdonságok szemmel láthatóak, s nekünk, tetszik- nem tetszik – alkalmazkodnunk kell bizonyos dolgokhoz. A konferencia nemzetközi, s mi szeretnénk tapasztalatokat cserélni kollégáinkkal. A nálunk, a Kelet-Európában és a Balkánon zajló folyamatok általában nagyon hasonlóak. Ezek olyan általános irányzatok, amelyekhez helyesen állunk hozzá, de azt szeretném, ha nyíltan beszélnénk arról, mi a fizika, mi a természettudományok szerepe, s mit nyerünk a változásokkal, különösen ha ezek a változások azonosak vagy nagyon hasonlóak a térségben – hangsúlyozta egyebek mellett Ivan Dojčinović.

12995_3.jpg

A tervek szerint a konferencia programja felöleli a fizika időszerű területeit feldolgozó előadásokat, a fizikaoktatás különböző módszertani kérdéseit az általános és a középiskolában, valamint a felsőoktatásban, különböző szakmunkákat, amelyeket külön szekcióban ismertetnek, valamint könyvek és taneszközök kiállítását is.