Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Művelődési hírek

Niyilvános vita a Staro sajmište Emlékközpontról szóló törvénytervezetről

2019.10.25.

A Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium nyilvános vitát szervez a Staro sajmište Emlékközpontról szóló törvény tervezetéről, amelynek második állomását kerekasztal formájában ma tartották meg a szabadkai Zsinagógában.

13010_1.jpg

A munkacsoport tagjain kívül a nyilvános vitán részt vettek az önkormányzat, a diplomáciai testület, a zsidó közösség, művelődési intézmények, civil szervezetek és a sajtó képviselői. Az ismertetőt követően a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium képviselőinek a kezdeményezésére – amely a szerb Kormány munkacsoportjában ennek a projektnek a hordozója – a jelenlevők kommentárjaikkal, javaslataikkal járultak hozzá a törvénytervezet szövegének a jobbításához. A vitában a hangsúly a majdani Emlékközpont szerveződésén és működésén volt.

A nyilvános vita befejeztével a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium elemzi az indítványokat, javaslatokat, észrevételeket, áttekinti azoknak a tervezet szövegére gyakorolt hatását, a Szerb Köztársaság jogrendszerével és Alkotmányával való egyezését és fenntarthatóságát, a jogszabályokkal, a népirtás bűntettének megakadályozásáról és büntetéséről szóló nemzetközi egyezménnyel, a Stockholmi Nyilatkozattal, az emlékmúzeumokra vonatkozó nemzetközi egyezménnyel, a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és a becikkelyezett nemzetközi egyezményekkel való összehangoltságát.

Minden érdekelt megjegyzéseit (a honlapról letölthető) erre szolgáló formanyomtatványokon juttathatják el a következő címekre, e-mailben: zakonstarosajmiste@kultura.gov.rs vagy postán a Ministarstvo kulture i informisanja, 11 000 Beograd, ulica Vlajkovićeva br. 3 címre, za Nacrt zakona o Memorijalnom centru “Staro sajmište“ megjelöléssel ez év november elsejéig.

A Staro sajmište Emlékközpontról szóló törvénytervezet nyilvános vitájának záró megbeszélésére október 30-án 12 órakor kerül sor Belgrádban a Jugoszláv Levéltárban.

A törvénytervezet szövegét és a többi információt ITT овде tölthetik le, vagy a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium honlapjáról a Javna rasprava rovat alatt.