Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Nedimović miniszter szerint az agrárban bevezetik az e-közigazgatást

2019.10.28.

Branislav Nedimović, a Szerb Köztársaság Kormányának mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere, valamint Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma négy mezőgazdasági létesítményt látogattak meg városunk területén: a szabadkai Stipan Brajkov fejőstehén-farmját, a csantavéri Balassa Miklós fejőstehén- és hízómarha-farmját, az újzsedniki Ilija Ždrnja hízóborjú-farmját, valamint a nagyfényi Bojan Ivković hízósertés-farmját. Nedimović a mezőgazdászokkal az agrártámogatásokról beszélgetett, s bejelentette, hogy felgyorsítják a hivatali eljárásokat.

13011_2.jpg

Emlékeztetett rá, hogy Szabadka az állami mezőgazdasági támogatások egyik legnagyobb kedvezményezettje, s hogy a mezőgazdasági termelőknek Szabadka város területéről tavaly csaknem nyolcmillió eurós támogatást fizettek ki, s hogy a 160.000 állami határozat közül közel 8.500 vonatkozik erre a városra. Nedimović miniszter ugyanakkor kiemelte, hogy ezek nem csupán számadatok, hanem annak mutatói, hogy itt az emberek tudnak dolgozni és kihasználni az állami támogatásokat. 

- A jószágtenyésztőknek tíz évre adtuk bérbe a földeket, emellett új intézkedéseket és készítettünk elő az állattartók számára a hízómarha-tenyésztés előmozdítására. Ezen a téren több intézkedés teszünk, decemberben megkezdjük a hazai traktorok, illetve a Szerbiában összeszerelt traktorok beszerzését. Tehát a korábbiak mellett 2020-ban még két-három intézkedéssel bővülnek a lehetőségek, azt követően pedig megkezdjük az új intézkedések kialakítását, hogy minél gyorsabbak és hatékonyabbak legyünk... Jelenleg fékez bennünket a közigazgatási eljárásról szóló törvény, az eljárás 100-120 napig tart. Ezt az időt kell lerövidítenünk, hogy az agráriumban is áttérjünk az e-közigazgatásra, s hogy az emberek így tájékozódhassanak kérelmük helyzetéről - mondta Nedimović.

A szőlőtermelőknek nyújtandó támogatásokról a miniszter elmondta, hogy két intézkedés-csomag áll majd a rendelkezésükre, a borászati berendezések közvetlen beszerzésére, az infrastruktúra kiépítésére a borászatokig, illetve az ültetvények telepítésére.

- Jelenleg mintegy 6.700 hektáron folyik szőlőtermesztés, ez nagyon kevés, legalább 20-25.000 hektárra lenne szükség. Szigorítanunk kell a vámszabályokat, hogy a nyersanyag ne érkezhessen külföldről, amit aztán szerb borként értékesítenének. Ez nagyon komoly munka – mondta Branislav Nedimović.

Laban polgármester kiemelte, hogy Szabadka város jövőre is folytatja a kereskedelmi bankok által nyújtott mezőgazdasági hitelek támogatását.

- Ez egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek szerepelnek a jövő évi költségvetésben is. Földműveseink az állam és a tartomány segítségével jelentős támogatásra számíthatnak, s reméljük, hogy ezeknek a támogatásoknak köszönhetően minél többan maradnak falun és foglalkoznak majd földműveléssel – mondta Bogdan Laban.

A minisztert és polgármestert ma vendégül látó házigazdák között volt Stipan Brajkov is, aki évek óta foglalkozik jószágtenyésztéssel.

- Évekig kértük, hogy tegyék lehetővé az állami földterületek tíz évre szóló bérlését. Ezt a követelést végre elfogadták, így most hosszabb távra tervezhetjük termelésünket a bérlet bizonytalansága nélkül.  A földte most rendezhetjük terveinknek megfelelőn, trágyázhatunk, herét vethetünk más lokációkon is. Hogy őszinte legyek, én időre, rendszeresen eleget teszek járulékfizetési kötelezettségeimnek. Ami a támogatásokat illeti, kicsit késnek, de jól van, nem lényeges, fontos kapni és nem adni – nyilatkozta Brajkov.

Branislav Nedimović miniszter és Bogdan Laban polgármester mellett a mezőgazdasági farmokat megtekintette Srđan Samardžić, a Városi Tanács tagja és Dragi Vučković, az Észak—bácskai Közigazgatási Körzet vezetője is.

13011_4.jpg