Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

November közepétől megszüntetik a sertéspestis elleni oltást

2019.10.29.

Branislav Nedimović, a Szerb Köztársaság Kormányának mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere, valamint Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma ellátogatott Engi Norbert ludasi, Somogyi Danyi Heléna hajdújárási és Katona Béla királyhalmi mezőgazdasági birtokára. Nedimović miniszter kijelentette, hogy az állam november közepétől megszünteti a hagyományos sertéspestis elleni védőoltást, s hogy a következő évtől a sertéstenyésztők is hosszú távra bérelhetnek állami tulajdonú földeket.

13014_1.jpg

Nedimović miniszter, miután megtekintette Engi Norbert ludasi sertésfarmját, a sajtó képviselőinek elmondta, hogy két dolog van, amiről az elmúlt 30 évben szó volt, de csak az elmúlt hat hónap alatt valósultak meg.

- Egyik a hagyományos sertéspestis elleni védőoltás megszüntetése, amit az állam november közepétől tesz meg. Ez az újdonság jószágtenyésztőink számára lehetővé teszi a sertéshús kivitelét számos piacra, amelyek korlátozták kivitelünket, mindenekelőtt az Európai Unióba. A másik dolog az állami földek tíz évre szóló bérlete, hogy elsősorban megóvjuk a mezőgazdasági földek minőségét – emelte ki Nedimović.

Hangsúlyozta, hogy hihetetlenek a sertéstenyésztés potenciáljai, amennyiben megnyitjuk a kínai piacot, ahol húshiány tapasztalható és az áraik is jók.

- December első hetében ellátogatnak hozzánk kínai kollégáink a tejtermelő- és marhahús-feldolgozó létesítmények ellenőrzése céljából.  Ha minden rendben lesz, számításaink szerint a jövő év elején ellenőriznék nálunk a vágóhidakat, a sertésfarmokat, hogy megnyithassuk azt a piacot, amelyen jelenleg az élősúly ára 2,5 euró. Jelenleg nálunk az árak 150-160 dinár között alakulnak - mondta Nedimović miniszter.

A NASA adataira vonatkozó kérdésre, miszerint az elmúlt héten a legtöbb tűzeset Vajdaságban volt, Nedimović hangsúlyozta, hogy mi a Biosens Intézet, valamint az Európai Űrügynökség (ESA) adataival rendelkezünk, s hogy minden földet ellenőriznek, amely Vajdaság AT területén található.

- Mi ezt az állami tulajdonban levő földek miatt tesszük, de eközben azt is látjuk, mi történik a magántulajdonban levő földeken. A tűzgyújtás tekintetében a legrosszabb a helyzet Közép-Bánátban, Begaszentgyörgy községben, valamint a szerémi körzet három községében: Rumán, Pecsince községben és Mitrovicán. Rendelkezésünkre áll az IT tudás, amelyet összekötöttünk a mezőgazdasággal. Ha megtörténik a koordináció, az adatokat eljuttatjuk az önkormányzatokhoz, a mezőőrökhöz és ők valós időben tudnak reagálni a tűz megjelenésekor, megállapíthatják ki az elkövető és meg is büntethetik. Tudom, hogy a földművesek ezt a költségcsökkentés érdekében teszik, de másfelől sokkal nagyobb kárt okoznak – mondta Nedimović miniszter.

Branislav Nedimović miniszter és Bogdan Laban polgármester mellett a mezőgazdasági farmokat megtekintette Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője, valamint Horvát Tímea alpolgármester, Magosi Zsuzsanna, a polgármester tanácsosa, valamint Srđan Samardžić és Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács két tagja is.