Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezések az 1944/1945-ös áldozatokról

2019.11.02.

Szabadkán, a Zentai úti temetőben a Vergődő madár emlékműnél ma hagyományosan gyászszertartással emlékeztek meg az 1944/1945-ös áldozatokról. Bajmokon az Akácfánál levő Emléktemetőben megemlékeztek az 1944. november 2-án ártatlanul kivégzett áldozatokról, de megemlékezéseket tartottak a csantavéri Nagytemetőben és Kelebián is.

13025_1.jpg

A Vergődő Madár emlékművön a szabadkai önkormányzat nevében a Városi Képviselő-testület elnöke és titkára, Bunford Tivadar és Ladóczki Gyula, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében Dragi Vučković, a körzet vezetője, Vajdaság AT Képviselőháza nevében pedig a testület elnöke, Pásztor István, valamint két alelnöke, Smiljana Glamočanin Varga és Miroslav Vasin koszorúzott.

A római katolikus, az evangélikus és a református egyház, valamint a szabadkai Zsidó Hitközség ökumenikus liturgiáját követően Bunford Tivadar többek között elmondta, hogy az emléktáblákon látható nevek alapján megállapítható, hogy nem csak községünk magyar polgárai estek a bosszú áldozatául, hanem német, horvát és szerb szomszédaink, barátaink és ismerőseink is, akikre tisztelettel emlékezünk.

- A tavalyi „Mementó” szórólapokon még 978 áldozat áll. Azóta, hála a kutatásoknak, amelyeket immár történészek és levéltárosok, tehát szakemberek végeznek ez a szám sajnos tovább bővült. Az idei „Mementó 75” már 1017 áldozatról számol be, de ez a szám sem végleges! Ezért kötelességünk minden évben újból és újból megemlékezni Szabadka község ártatlan áldozatairól. Ezt meg is tesszük azért, hogy soha sem ismétlődjön meg az, aminek nem lett volna szabad megtörténnie - üzente Bunford Tivadar.

Bajmokon az Akácfánál levő emléktemetőben Bunford kiemelte, hogy a mai összejövetelekkel és koszorúzásokkal mély tiszteletünket rójuk le az irányt vesztett hatalom ártatlan áldozatai iránt, s hogy azokban az időkben, amelyeknek a régi akácfa a tanúja volt, a háború utáni években bírósági eljárás és ítélet nélkül vettek el emberi életeket.

13025_2.jpg

Ha az akác lombja elmesélne minden szenvedést, talán az emberek is megváltoztatnák természetüket, s békében, egyetértésben, egymást segítve és tisztelve élnének. Sajnos az akás lombja erre nem képes. Ezért a mi feladatunk az eddigi tapasztalatoktól vezérelve erősítenünk az emberek tudatát a valódi értékekről, hogy ilyen ártatlan áldozatok és bánat soha ne ismétlődhessen meg – hangsúlyozta Bunford Tivadar.

Az 1944-es, 1945-ös ártatlan áldozatok kivégzésének 75. évfordulója alkalmából csütörtökön, 2019. október 31-én gyászmisét szolgáltattak a Zentai úti Szent György templomban.