Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Minőségi tejjel a magasabb prémiumokért

2019.11.06.

Branislav Nedimović, a szerb Kormány mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási minisztere és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma ellátogattak Kocsmár István szabadkai, Hegedűs Attila kelebiai, Josip Mamužić mérgesi és Andrej Kolar bajmoki mezőgazdasági gazdaságába. A miniszter kijelentette, hogy teljesült a mezőgazdasági termelők két fontos követelése, amelyek az állami tulajdonú földterületek tíz évre történő bérbeadására, valamint a nemzeti referencialaboratórium megalakítására vonatkoztak. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a jövő év harmadik negyedétől a tejet a minőség alapján premizálják, nem pedig mint eddig, literenként, a minőségtől függetlenül.

13035_1.jpg

- A nemzeti referencialaboratórium munkatársai havonta kétszer külön járművekkel, külön felszereléssel helyszíni tej-mintavételezést végeznek a mezőgazdasági termelő, állattenyésztő jelenlétében, a minta elemzését pedig vonalkód alapján végzik Batajnicán. Az állam ez alapján fizeti ki a prémiumot. Tudni fogjuk, hogy kié a tej és milyen minőségű – emelte ki Nedimović.

Megítélése szerint az államnak ebből nagy haszna származik, mert a minőség alapján történő ártámogatástól a szerbiai tejtermelés további fejlődésére lehet számítani.

Nedimović miniszter bejelentését, miszerint a tejprémiumot a minőség alapján fizetik majd, üdvözölte Kocsmár István.

- Ez további ösztönzést jelent, hogy minél jobb minőséget érjünk el. Nagyon várjuk, hogy alkalmazni kezdjék. Brávó! – mondta Kocsmár István.

Kocsmár István fejőstehén-farmjának megtekintése után Nedimović miniszter harmadik fontos dologként megemlítette a fiatal földművesek támogatására december 31-ig kiírt pályázatot említette.

- Azt javasoltam az embereknek, hogy pályázzanak. Szeretnének földet vásárolni, ami azt jelenti, hogy maradni szeretnének. Ezért köszönet jár nekik, mert azt jelenti, hogy ebben az országban nem maradnak pusztaságok – hangsúlyozta Nedimović miniszter.

Branislav Nedimović miniszter és Bogdan Laban polgármester mellett a gazdaságokba ellátogatott Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője, Srđan Samardžić, a Városi Tanács tagja, valamint Dragutin Soković, Szabadka Város mezőgazdasági bizottságának az elnöke is.

13035_2.jpg